На този ден през 2007-а, с желание да покаже привържеността си към зелената идея отборът на Honda във Формула 1 представи своя Earth Car, болид облепен с изображението на планетата, вместо с типичните лога и реклами на спонсорите на отбора. Honda оляво още, че имената на хората, които са направили дарения чрез специален уеб-сайт, ще са върху колата в размер на индивидуален пиксел.

Дебютът на колата стана във време, когато ръководството на формулата искаше да започне да променя имиджа на надпреварата, като безцелна и само гълтаща гориво. По това време в Reuters излезе и материал определящ времената като: „Зелени ветрове на промяната брулят един от най-популярните моторни спортове, а доста от шефовете на отбори твърдят, че искат да направят Formula 1 пионер в хай-тек технологиите и лидер в борбата за промени във въздействията върху климата. Предлаганите промени са свързани с по-малки мотори, използването на био-горива и ограничение използването на аеродинамичните тунели – все неща-анатеми за закоравелите фенове на формулата, за които само скоростта и победата са от значение!“.

Къв времето на представянето на колата Honda вече беше натрупала опит от над 40 години във Formula 1. От началото на 2000-а година отборът British American Racing (BAR) използва двигатели на Honda в колите си, а през 2006-а японците купиха изцяло отбора. За съжаление в края на 2008-а японците напуснаха формулата заради световната икономическа криза, а експертите оценяват разходите им за подръжката на отбора за същата година на $217милиона.