Mercedes-Benz планира пускането в серия на триосния вариант на всъдехода си G-Class. В момента има вече два предсерийни образеца, направени по поръчка на арабски шейх, а предвиденото дребносерийно производство ще става в завода на Magna Steyr в Грац, Австрия.

Дължината на колата е 5875 милиметра, ширината 2110, височината 2280 мм, масата е 3850 кг, а пътният просвет 460 милиметра. Шестколесният автомобил е развит на базата на триосния пикап с двойна кабина, използван от австрийската армия, но е чуствително по-„цивилизован“. Вместо армейският дизел с мощност 185 к.с. под капака на колата е наместен 5,5-литров бензинов мотор с двойно турбо, мощност 544 к.с. и максимален въртящ момент от 760 Нм, работещ със седемстепенен автоматик AMG Speedshift Plus 7G-Tronic.

Освен трите стандартни блокируеми диференциала на нормалния G-Class са добавени още два – между втората и третата ос, и междуколесен на третата ос. Разпределението на въртящия момент между отделните оси е стандартно 30/40/30. Всички блокировки могат да се включват и в движение, независимо от работещата в момента предавка на раздатката.

Стотака от място колата прави за 6 сек., максималната скорост е ограничена електронно на 160 км/ч, а разходът на гориво е около 22 литра на 100 км пробег. За по-голяма автономност колата е снабдена с два резервоара, всеки с обем по 80 литра.

Mercedes-Benz G 63 AMG 6×6 може да преодолява водно препятствие с дълбочина метър и изкачване със 100% наклон. Ъглите на атака отпред и отзад са съответно 52 и 54 градуса, при стандартни 36 и 27. Колата е снабдена със система за регулировка на налягането във всички гуми, която може за 20 секунди да вдигне налягането в тях от 0,5 бара (за пясък) до 1,8 бара за нормален път.