На 16 март четири отбора Renault ще атакуват дюните със своите Dacia Duster, които са специално подготвени за това трудно състезание.
Осем “Gazelles” (газели), разделени в екип по две – шест служителки на Renault и две шампионки в автомобилния спорт – ще се състезават за Renault в категориите кросоувър и 4х4.
Чрез плана Women@Renault, фокусиран върху насърчаването на жените в компанията, Грyпата затвърждава трайния си ангажимент за разширяване на женската заетост в компанията.
За да следите резултатите и да четете постовете на “Газелите”, посетете блога Vent de Sable (Desert wind) на www.gazelles-womenrenault.com

Провеждащото се от 1990 година насам рали Aïcha des Gazelles събира в мароканската пустиня 300 участнички, разделени в 150 екипажа. Това е състезание за ориентация, базирано на интелигентност и издръжливост. Възраст, националност и опит са без значение. Състезателките се оценяват не на база скорост, а на база изминати мили (километри) и индиректно – на отделените по време на състезанието CO2 eмисии. “Основните фактори в това рали са състезателна стратегия, прецизно планиране на маршрута, устойчивост срещу умора и взимане на решения в екип“, обяснява Клеър Мартин, директор Корпоративна социална отговорност в Renault и член на Комисията по етика на Aïcha des Gazelles Rally. “Същите тези качества са необходими в ежедневната ни работа. Ралито се връзва перфектно с целите на Renault group, описани чрез плана Women@Renault.”

ИЗДРЪЖЛИВОСТ, КУРАЖ И СОЛИДАРНОСТ
За тазгодишното издание на 9-дневната надпревара бяха избрани шест служителки на Renault. Надпреварата ще се проведе от 19 до 28 март. От общо 132 кандидатки, миналият ноември жури сведе броя им до 50 на база подадените документи за участие. Разделени на 25 двойки, участничките от осем държави и различни сфери на заетост в компанията (логистика, инженеринг, търговия и производство) споделят една и съща цел: да станат един от трите отбора, които ще се състезават в ралито.
Tе бяха оценени на база физически и психически умения – спортни качества, упоритост и решителност, издръжливост, кураж и солидарност – както и на база способността им да взимат решения в екип, да се справят със стреса и тактическия им подход към самото рали. Обучението им, извършено от шампионката в рали кроса Карин Байле, се състоеше от физически упражнения (развитие на мускулна маса, джогинг, ориентация), техническо обучение (проверка нивата на масло и вода), преминаване на трасе с препятствия и психологически семинари.

СПЕЦИАЛНО ПОДГОТВЕНИ ЗА ТЕРЕНА DACIA DUSTER
Целта на Aïcha des Gazelles Rally е съставяне на най-пряк маршрут между две точки, преминаващ през различни терени. За атаката на дюните четири автомобила Dacia Duster бяха специално подготвени в производствения център за прототипи Technocentre на Renault във Франция. За да устоят на пустинните предизвикателства, да гарантират надеждност и да отговорят на стандартите за безопасност, автомобилите бяха модифицирани (подсилено окачване, задна защитна скара под пода на автомобила, изработена от алуминий и т.н.) и допълнително оборудвани (светещ компас върху таблото, втора резервна гума, Terratrip устройства за прецизно измерване на разстоянията с точност да 20 метра на километър).
В допълнение на трите автомобила за екипите на Renault, четвъртият Dacia Duster бе специално подготвен за участие в клас 4X4. Модифицирана бе подрамата, за да се подобри ъгъла на атака и да се увеличи височината с 80 мм, като бе добавен и допълнителен резервоар. Зад волана на този автомобил са две големи шампионки – Катерин Хюле и Мелани Суше.
„Газелите“ са горди да представят компанията си в ралито и са източник на вдъхновение за много жени в Групата. Опитът в ралито насърчава личното и професионално развитие на служителките. “При завръщането им, с желанието си да преодолеят своите лимити и при натрупаното допълнително самочувствие, не е рядкост да видиш някоя от „Газелите“ смело да предприеме нови професионални предизвикателства,“ казва Клеър Мартин. За три години в дамското състезание са участвали 20 служителки на Renault.

Инициативата Women@Renault, лансирана преди почти три години, е част от плана за увеличаване на женското присъствие в компанията. Тя се превърна в най-голямата социална мрежа на Renault с 3500 жени и мъже от всички държави (Испания, Румъния, Бразилия, Южна Корея…). Women@Renault помага в развитието на талантливи жени и променя нагласите в Групата.