Източник: www.nissan.bg

Атлетите на Nismo ще се състезават в топ шампионати за GT автомобили, прототипи и едноместни болиди

Випускниците от Nissan GT Academy са научени от първия ден да вярват, че всичко е възможно, ако го искаш достатъчно силно. Настоящият списък от завършилите Академията, сега вече пълноправни Nismo Атлети, трябва да имат големи мечти, тъй като състезателен сезон 2013 крие множество предизвикателства за преминалите от виртуалните към света на истинските автомобилни състезания.

Атлетите ще се състезават със страховития Nissan GT-R Nismo GT3, задвижван от Nissan болид LMP2 на Greaves Motorsport и Formula 3 болид на Carlin Motorsport.

Двама от последните випускници ще се състезават за Nissan GT Academy Team RJN в новите FIA GT Series. Марк Шулжитский и Волфганг Рейп ще формират изцяло геймърски пилотски тандем в Nissan GT-R с №32, докато №35 ще бъде в ръцете на Лукас Ордонез и заводският пилот на Nissan Алекс Бункомб. Двата автомобила ще участват в клас Pro-Am във FIA GT Series.

Двата пилотски тандема ще се състезават и в клас Pro-Am в Blancpain Endurance Series, където към Марк и Волганг ще се присъедини победителя от немското издание на GT Academy Петер Пизера. Така отново ще се сформира изцяло геймърско пилотско трио, демонстрирайки увереността, която Nissan има в новооткритите си таланти. В кокпита на другата кола ще седне победителя от щатската GT Academy Стив Дохърти, който ще се присъедини към Лукас и Алекс, за да се състезава в пряк дуел с колегите си от 2012 GT Academy. Blancpain Endurance Series е шампионат, съставен от три 3-часови състезания на „Монца“, „Силвърстоун“ и „Пол Рикар“; „1000 км на Нюрбургринг“ и страховитото „24 часа на Спа“, което ще е неумолимо изпитание за новите дипломанти. Tе обаче ще бъдат под търпеливото наставничество на шефа на отбора на Nissan GT Academy Team RJN, Боб Невил.

Едно име липсва от стартовия списък и това е на Джордан Тресон. Тъй като GT Academy продължава да намира невероятни таланти година след година, конкуренцията в отбора на Nissan се засилва и само най-добрите ще останат Nismo Aтлети. Джордан спечели GT Academy през 2010 и оттогава постигна целта си да се състезава в „24 часа на Льо Ман“ с Nissan.

Ян Марденбороу току-що достигна до най-стръмната част от скалата на своето обучение със съобщението, че ще се състезава в 2013 FIA European Formula 3 Championship. Победителят от 2011 GT Academy ще се състезава във F3 с цел да премине бърз пистов курс на обучени в автомобили с висока притискаща сила, за да е готов за участието си в задвижван от Nissan болид LMP2 в Льо Ман през лятото. От победата му в GT Academy през юни 2011 до „Льо Ман 2013“ – това ще е най-краткият до момента път на пилот на Nissan, извървян към Льо Ман.

Победителят в GT Academy и пилот с най-голям опит, който ще се присъедини към Ян в болида LMP2 на Greaves Motorsport за „Льо Ман“, е Лукас Ордонез. Испанецът вече има подиум в 24-часовото състезание, както и фантастично 5-то място в Petit Le Mans с Nissan DeltaWing. Лукас ще се състезава и в Blancpain Endurance и FIA GT Series, където ще може да предаде наученото на най-новите попълнения.

„GT Academy продължава да измества границите,“ обяснява Дарен Кокс, директор на световната спортна програма на Nissan. „Имаме такава увереност в уменията на пилотите, които открихме чрез GT Academy, че решихме да оформим изцяло геймърски пилотски екип, който ще изкара пълна състезателна програма в сериите FIA GT и Blancpain. Ще е прекрасно да видим автомобилите Nissan GT-R Nismo GT3 да се състезават на едни от най-добрите в света писти в елитния European GT Championships, редом до всички други топ марки. Със задаващия се сериен GT-R Nismo, Nismo ще създаде върховният GT-R за пътя, а какво по-добро място за развитие на технологията от състезателната писта. Това са вълнуващи времена за нас.“

При многото Nissan GT-R Nismo GT3, състезаващи се в цяла Европа, и голямата част от състезаващите се по света LMP2, носещи емблемата Powered by Nissan Nismo изглежда, че пред Nissan предстои поредната година на пълни обороти.

Състезателен сезон 2013 започва с F3 на „Монца“ (23-24 март), а на следващия уикенд стартират и сериите FIA GT на „Ногаро“.

Атлетите на Nismo 2013:

ЛУКАС ОРДОНЕЗ (победител в 2008 European GT Academy)
Blancpain Endurance Series, FIA GT Series & Le Mans 24 Hours

ЯН МАРДЕНБОРОУ (победител в 2011 European GT Academy)
FIA European Formula 3 Championship & Le Mans 24 Hours

АЛЕКС БУНКОМБ
Blancpain Endurance Series & FIA GT Series

ВОЛФГАНГ РЕЙП (победител в 2012 European GT Academy)
Blancpain Endurance Series & FIA GT Series

МАРК ШУЛЖИТСКИЙ (победител в 2012 Russian GT Academy)
Blancpain Endurance Series & FIA GT Series

ПЕТЕР ПИЗЕРА (победител в 2012 German GT Academy)
Blancpain Endurance Series

СТИВ ДОХЪРТИ (победител на 2012 US GT Academy)
Blancpain Endurance Series