Гумите без напомпване с въздух /non-pneumatic tires/ са известни като прототип от няколко години. Първата компания, която ги показа беше Michelin с разработката си „Tweel“ от 2005-а, a Bridgestone се присъедини с подобна разработка преди година. Но никой от прототипите досега не е предлаган за масова продажба и производство.

Известният производител на четириколки Polaris смята да промени радикално нещата, поне що се отнася до собственото си производство и да приложи тези, на практика непробиваеми гуми в моделите си от 2014-а година нататък. Гумата е разработка на компанията Resilient Technologies, разположена в Уискънсин и закупена от Polaris през миналата година.

Гумата има уникална мрежесто-клетъчна структура, която е достатъчно яка да носи тежестта на машината и ездача й, като в същото време поема еластично неровностите на терена. Поради отсъствието на въздух под налягане, водачът не се тревожи от евентуално „спукване“ в движение и съответната грижа след това за възстановяване функционалността на повредената гума.

Външният слой на новата гума е от каучукова смес с различен състав според нуждите на ползването на четириколката – за оф-роуд, за икономично каране или за спорт. Сред другите преимущества са по-ниските разходи по подръжката, заради промяната само на външната лента за всеки отделен случай на каране, по-комортната возия и намален шум.