Създателите на уникалния спортен прототип DeltaWing представиха нова купе версия на автомобила. Колата трябва да стартира за пръв път в състезания на 11-и май тази година – в четиричасовото състезание на пистата Лагуна Сека в Калифорния, САЩ. Новият DeltaWing има и нов монокок – версия DW LM12, развитие на този от протитап Aston Martin AMR-One. Промяната осигурява по-ниско разполагане на пилота в кокпита.

DeltaWing е участник в американските серии тип Льо-Ман – ALMS в клас LMP1. През следващата година в него ще бъдат забранени прототипите с отворен кокпит, което е и наложило преобразуването на колата в купе.

Автор на разработката е Саймън Маршал, известен в спортните кръгове като автор на шасито Panoz DP01 от ликвидираната днес серия ChampCar. „Купето ще повиши безопасноста на пилота, най-вече от попадането на различни детайли, изскубани от предни коли, в главата на пилота /това от което пострада Фелипе Маса/“ – сподели Маршал. „Решихме още да коригираме положението на пилота, като вече сяда не встрани, а по средата. Това подобрява видимостта и по-добре го защитава при катастрофа“.

Новата версия ще има собствена разработка мотор на фирмата-собственик на отбора DeltaWing – Elan Motorsports Technologies. През миналата година те използваха мотор на Nissan, но новата версия засега е снабдена със силно модифициран двигател с блок от Mazda, който по-късно ще бъде заменен от напълно нов, изработен от нула собствен мотор.