Тодоровден, 23 март 2013 г., събота, 10.30часа

С първите пролетни дни по нашите земи традиционно се празнува един от най-обичаните български празници -Тодоровден.Неговото начало е далеч назад във времето, където мистично се преплитат религия и народни обичаи.

Традициите на конния спорт във Варна от десетилетия отдават почит на коня  с празничен Турнир по прескачане на препятствия.Със завладяващ ентусиазъм хора от всички възрасти -деца, любители, майстори на спорта създават този празник за своята вярна публика.

На прага на новия спортен сезон е редно да представим на варненската общественост  равносметка на постигнатото през миналата година. Независимо, че отчитаме дейността си пред всички институции, най-важна за нас е оценката, която ни дава обществото.

На фона на безпощадна икономическа криза,  клубовете по конен спорт СККС „Варна“ и Ездови клуб“ Ангард“ регистрираха през 2012г.  най-високите си успехи на спортната сцена.

В класацията на Българската федерация по конен спорт,  СККС „Варна“ е на престижното 5 място в България, а Ездови клуб Ангард-на 23 място, от 66 регистрирани сдружения в обществена полза.Според критериите за оценка, приети от местния парламент,  двата клуба оглавяват класацията  на клубовете по конен спорт във Варненския регион.В дейността им  са включени  40 коня, а броят на деца, юноши и състезатели  е рекорден за последните 10 години.

На Тодоровден е редно да отдадем  почит и на  деятелите-треньори и състезатели-  които със своя труд и постижения дават отговор на въпроса: какво даваме ние, спортистите на обществото.А той е много ясен.

Ние даваме безценния ресурс на всяка нация, наречен „обществено здраве“.

Ние даваме безценния ресурс на всяко общество , наречен „образование и социална отговорност“.Нашите спортисти със сигурност няма да бъдат сред хората, наредени пред лекарските кабинети в следващите 20 години с диагноза хипертония, диабет и затлъстяване.

Трудът на треньорите и състезателите  ще спести на българското общество стотици хиляди левове за лечение и рехабилитация.

Парите инвестирани в спорта днес, са парите, спестени на данъкоплатците от идните поколения.Това звучи популистки, но е безпощадно вярно.

Хората, приели в живота си конете, живеят в хармония с природата и спазват нейните закони.Това не може да се научи в училище.Нашите юноши и деца израстват обществено отговорни личности именно заради уроците, научени тук, на конната база.

Апелът към управляващите спорта на Варна днес и за в бъдеще е : да вземат мъдри и отговорни управленски решения , така, както това е ставало през годините досега, защото спорта е надпартиен, а децата са бъдещето на България.