Концептът Maserati Birdcage 75-th от 2005 година, създаден от Pininfarina, имаше мотор от модела Maserati MC12, форсиран от 630 до 700 к.с. Някои фенове предполагат, че именно тази кола ще бъде използвана за наследника на MC12, който ще трябва да видим до година-две. В новата кола инженерите на марката ще ползват много от агрегатите на обралия овациите на публиката в Женева нов шедьовър LaFerrari, но не бива да се очаква просто „преобличане“ на каросерията от Маранело.

Преди всичко новото супер-Maserati няма да е хибрид като ферарито. Това означава по-ниско тегло и дори може би по-добра управляемост и подобна динамика при по-ниска мощност на мотора. Моделът MC12 преди беше пуснат в „тираж“ от 50 коли при единична цена от по 600 хиляди евро. Новата двувратка, на шега кръстена LaMaserati, ще ползва шасито и част от агрегатите на LaFerrari, но още не е ясно кой мотор ще има.

Единият вариант е да се вземе моторът на LaFerrari – атмосферен V12 6.3 л, а вторият да се вземе мотора V8 3.8л TwinTurbo от Maserati Quattroporte, но с добавянето на още два турбокомпресора, за да се вдигне мощността от 530 до 800-900 к.с.

Във всички случаи новото Maserati ще е по-уникално от LaFerrari – ще се произведе в само 50 бройки, докато 499-е броя на колата от Маранело са вече разпродадени предварително, дори още преди да са произведени.