Вчера стана ясна новата трета подред дата на Рали Средна Гора 2013. След съгласуване с ФИА, новата дата е 9-11 Август 2013. Рали Средна Гора е част от купата на ФИА и затова потвърждението от ФИА беше наложително. Друг е въпроса дали ще има чуждестранно участие. През 2012-та година в ралито се включиха няколко турски екипажа, но тяхната цел не беше толкова купата на ФИА, колкото рекламата на автомобилни гуми.

За предишната дата на Рали Средна Гора се бяха записали само 7 екипажа. Като причина да не се състой самото рали беше посочена датата на парламентарните избори. Но на всички беше ясно, че липсата на участници беше основната причина. Рали Средна Гора, като част от купата на ФИА е дълго състезание, както като километраж, така и като време. В условията на криза в автомобилния спорт е добре да се помисли за намаляване на 3-дневната надпревара на 2-дневна.

Както RallyPulse – България по-рано писа, тази година за Рали Средна Гора са предвидени нова скоростна отсечка и шейкдаун. Рали Календар 2013 беше преправян няколко пъти, като първо от него отпадна Рали Албена, а по-късно и Рали Средна Гора. Рали Хеброс, което трябваше да е номер 3 в календара ще открие шампионата за 2013, като всички скоростни отсечки се запазват както през 2012-та година.