Льоб

Tрасето на прочутото състезание Пайкс Пек в Щатите е напълно готово за състезанието в края на месец юни, но подобрената настилка не го прави по-малко вълнуващо и опасно. На практика това означава по-високи скорости и нараснал потенциал от опасност.

Всичко това налага изключително финна настройка и добре екипиран автомобил за битката по пътя към небесата. От Peugeot са готови вече да го поемат с добре настроения си и безопасен състезателен автомобил 208 T16, който вече е „облечен“ и в окончателните си състезателни цветове за състезанието през следващия месец.

Льоб и 208 T16 направиха последната си тренировка в Европа във Франция на участък от планинския път към Mont Ventoux, който е известен като убиецът на колоездачите в най-трудния и опасен етап от прочутия Tour de France.

Тестовете са проведени на последните шест километра от участъка на доста добра височина за Европа от почти два километра, но дори тя е по-ниска с почти километър от старта на трасето на Пайкс Пик, което завършна на надморска височина от 4300 м.

От Peugeot team смятат, че са направили автомобил, който може да е победител. Мощността на колата е 875 к.с., но по време на тестовете Льоб е споделил, че колата все още е „лукава“ за каране.

„Управлението е много, много точно и информативно, и това прави малко страшничко да държиш педала на газта плътно до пода през бързите участъци. С широките сликове при тези нива на скорости, които трябва да постигам, и най-малката неравност на пътя разбалансирва колата“.

Части от трасето на Pikes Peak ще бъдат достъпни за проучване от пилотите в периода 8 – 16 юни, тренировките и квалификациите са на 24-и юни, а състезанието на 30-и.