Harley-Dаvidson

Преди 110 години – на този ден през 1903-а, в американския град Милуоки, Уисконсин, е регистрирана мотоциклетната компания Harley-Dаvidson Motor от Уилям Дейвидсън, Уолтър Дейвидсън, Артър Дейвидсън и Уилям Харли. Harley-Davidson Inc., доста често наричана още H-D или Harley е една от двете американски компании производители на мотоциклети, преживяла Голямата депресия на 20-е години от миналия век. Тя е преминала и през още два големи изпитателни периода – този на слабия контрол за качеството в Щатите и атаката на японската конкуренция.

Компанията произвежда днес само тежки мотоциклети с ходов обем над 700 куб.см, специално конструирани за пътувания по автомагистрали. Моторите Harley-Davidson, или „Harleys“, са известни с традицията да бъдaт силно индивидуализирани, което е и в основата на т.н. „chopper“ стил при мотоциклетите. С изключение на моделната VRSC, останалите модели на марката продължават традицията на класическия й стил.

Опитите на Harley-Davidson да навлезе в пазарните ниши на на по-леките мотори почти нямат успех и компанията се отказва от тях след продажбата на италианския си филиал Aermacchi през 1978-а.