Alpine
Източник: www.renault.bg

– На 22-23 юни марката Alpine ще отпразнува завръщането си в Льо Ман, 35 години след като Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони финишират със своя Renault Alpine A442B първи в класиката на „Ла Сарт“.
– Signatech Alpine ще участва с N°36 Alpine A450, който ще бъде пилотиран от Тристан Гоменди, Нелсън Панчиатичи и Пиер Раг.
– Преминавайки успешно всички административни и технически проверки, в сряда и четвъртък Signatech Alpine ще участва в свободната тренировка и квалификацията. Стартът на 90-ото юбилейно издание на „24 часа на Льо Ман“ ще бъде даден в 15:00 ч в събота, 22 юни.
– N°36 Alpine A450 записа второто най-бързо време в клас LMP2 на 9-ти юни, когато се проведе официалният предстартов тестови ден.

От 11 юни 1978 – датата, на която Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони закараха своя Renault Alpine A442B към славата – Alpine никога не се е връщал в „24 часа на Льо Ман“… до сега.
Лансиран миналата година от Карлос Таварез, Главен оперативен директор на Renault, първата фаза от съживяването на Alpine ще приеме формата на участие в „24 часа на Льо Ман“ с Alpine A450, обслужван от отбора Signatech Alpine.

Филип Сино, тим шеф на Signatech Alpine, е наясно с ентусиазма и пламенността, заобикаляща това известно завръщане: “Широката общественост и феновете на спорта нямат търпение да споделят този уикенд с нас. Целта бе марката да се препозиционира в сърцето на съзнанието на хората. Тази мисия вече е изпълнена. Сега, нашата задача е да постигнем добър резултат в „24 часа на Льо Ман“, за да демонстрираме, че сме на правилния път.”
“Все още има някои детайли, които да потвърдим по време на тренировъчните и квалификационните сесии в сряда и четвъртък,” продължава той. “Тези два дни ще позволят на пилотите ни да натрупат опит на трасето, но ние знаем, че изходът няма да се реши в тренировката… Стартът на състезанието ще е нещо като кулминация на този вълнуващ проект – и в същото време, старт на напълно нова глава в историята на марката. Отборът ни носи огромна отговорност. В клас LMP2 има 22 болида и около 2/3 от тях имат потенциала да победят, което означава, че състезателното темпо ще е невероятно високо. Това ще е един необуздан, 24-часов спринт! При само един болид, нашата стратегия е да се държим в челото през цялото време, а „приказките“ ще оставим за на пистата.”
След като завъртя втората най-бърза LMP2 обиколка по време на тестовия ден на 9 юни, Нелсън Панчиатичи не може да скрие вълнението си: “Нямам търпение да започнем! През последния месец бяхме изцяло отдадени на подготовката ни за Льо Ман и сега искам само да стартираме! Ще се опитаме да постигнем добра позиция в квалификацията – дори и това да не е от съществено значение за състезание за издръжливост като това – след което в състезанието ще трябва да се кара на пълна газ от началото до края, като в гран при. Трябва да поддържаме високо темпо, ако искаме да сме в битката.”
“Заложили сме много,” добавя Тристан Гоменди. “Това е много важен момент не само за нас, но и за зрителите, които очакват да станат свидетели на завръщането на толкова велик френски производител, какъвто е Alpine. Трябва да сме възможно най-професионални, да останем хладнокръвни, спокойни, уверени и смирени. По време на състезанието ще е важно да не допускаме грешки, а след това да се надяваме, че Късметът ще ни се усмихне. Много са факторите, които ще се намесят. Не случайно „24 часа на Льо Ман“ има славата на едно от най-трудните състезания в света.”
Пиер Раг, най-опитният от пилотското трио на Signatech Alpine, на чиято сметка вече има шест участия в Льо Ман, е също толкова развълнуван: “Нека този уикенд стартира! Тестовете бяха положителни и се чувстваме готови за предизвикателството, което ни предстои. Свършихме много работа с гумите и представянето им, когато болидът е с пълен резервоар, и Alpine A450 е лесен за управление на суха или мокра писта. От опит знам, че няма да има почивка от мига, в който бъде даден старт на състезанието. Трябва да останем в колоната през първите 2/3 от състезанието, а след това да видим къде сме в неделя сутринта. Но, ако искаме да изпълкнем в клас LMP2 смятам, че ще трябва да предприемем някои рискове…“

Преди 35 години…
Техническият преглед преди 35 години се проведе във вторник преди състезанието, когато четири Renault-Alpine се появиха на Quinconce des Jacobins, в центъра на Льо Ман. Болидът А443 с N°1, пилотиран от Патрик Депаиле и Жан-Пиер Жабуи, бе нов, докато А442В с N°2 на Жан Пиер Жасо и Дидие Пирони, споделеният от Дерек Бел и Жан-Пиер Жариер А442A с N°3 и A442A с N°4 – пилотиран от Хосе Долхем, Гай Фреклен и Жан Раньоти – вече имаха едно участие в състезанието година по-рано.

ГРАФИК
Сряда, 19 юни
15:00 – 15:30 ч: Прес събиране (моторхоум на Signatech Alpine)
16:00 – 20:00 ч: Свободна тренировка
22:00 – 24:00 ч: Квалификация

Четвъртък, 20 юни
16:00 – 16:30 ч: Прес събиране (моторхоум на Signatech Alpine)
19:00 – 21:00 ч: Квалификация
22:00 – 24:00 ч: Квалификация

Петък, 21 юни
15:00 – 15:30 ч: Прес събиране (моторхоум на Signatech Alpine)
17:30 – 19:30 ч: Парад на пилотите

Събота, 22 юни
9:00 – 9:45 ч: Warm-up тренировъчна сесия
10:00 – 11:00 ч: Прес събиране. Ще участват Карлос Таварез, Главен оперативен директор на Renault, Жан-Пире Жасо, победител в състезанието през 1978 с Alpine, и Жерар Ларус, спортен директор на Alpine през 1978 (моторхоум на Signatech Alpine)
15:00 ч: Старт на „24 часа на Льо Ман 2013“