lyo man

Преди 90 години може би мнозина от жителите на малкото френско градче в северозарадна Франция през 1923-а са си задавали въпроса „За какъв дявол някакви диваци ще навъртат кръг след кръг цяло денонощие?“

Но това се повторило и следващата година – отново „лудите“ джентълмени зад воланаке върнали да го направят отново и така вече 90 години за да се стигне до днешния спектакъл на върхова технология и бесни скорости в гонене на една единствена цел – победа в скоростната надпревара за издръжливост. Днес 24-часовият маратон е сред най-известните и престижни автомобилни пистови състезания, а по надолу ви връщами към колите и моментите на триумф, които превърнаха Le Mans 24 Hours в днешната легенда.

90-годишната история на състезанието е богата на героични победи, възхитили света, на сърцераздирателни трагедии и загуба на живот на пистата, често ве едно и също състезание. В очакване на старта в утре ви напомняме за пет от най-големите победи в историята на Льо-Ман.

1924-а – Плейбои и герои
В средата на 20-е години на миналия век едва ли е имало по-голямо приключение от каране на открито Bentley от Англия до Франция и след това участие в надпреварата със същата кола. А накрая да се върнеш победоносно, надвил всички местни френски герои на тяхна земя. На финала на второто състезание през 1924-а това правят капитан Джон Дъф и Франк Клемънт с автомобила си Bentley 3 Litre Sport, записвайки първата от петте предвоенни победи за британската марка и на легендарната джентълменско-плейбой група „Bentley Boys“.

1963-а – Първата победа на автомобил с централен мотор –
Eнцо Ферари не вярвал особено много в колите със средно разположение на мотора, но бил оборен с победата на Ferrari 250P, пилотирано от Бандини и Скарфиоти. Това е и първата победа на подобен автомобил, а от тогава досега в Льо Ман няма повече победа на кола с разположен отпред двигател. Това убедило Комендаторе да приеме новата революционна концепция и за серийните си коли.

1969-а – От последен – първи!
По време на типичния старт, тип Льо Ман, когато пилотите са вън от колите и спринтират към тях за да ги запалят и стартират в състезанието, Джеки Икс отказва лекоатлетическата част от надпреварата, отива със спокойна крачка към колата си, качва се в своя Ford GT40, бавно поставя коланите си, с което си осигурява последното място в колоната. Това е и неговият протест срещу опасността в бързината някой пилот да не си постави правилно коланите. Независимо от последната позиция на старта Икс и неговият съотборник Джаки Оливър спечелват състезанието, като „дупката“ до втория в класирането е най-малката изобщо в историята на състезанието досега. Тази изява на пилота слага край на традиционният дотогава старт, още повече, че в потвърждение на неговото изпълнение, още в първата обиколка става инцидент в който загива пилотът Джон Уулф.

1970-а – Първата от многото победи на Porsche
В историята на състезанието има една марка, която стои далеч пред другите по своите успехи – Porsche досега има 16 победи, като първата от тях е през 1970-а. Дотогава Porsche има първи места в по-малките класове, но е далеч от играта на големите „момчета“. И тогава идва терминаторът Porsche 917 – феноменално бърз и изключително предизвикателен за каране. Малкото време от появата на колата до старта на състезанието през 1969-а не осигурява достатъчно подготовка и настройки. Резултатът – смъртта именно на Джон Уулф. За следващата година, обаче проблемите са отстранени и 917K на Ричард Атууд и Ханс Херман изперварва с пет обиколки втория автомобил в класирането.

2006 – Идва ерата на дизела
През тази година идва една от най-големите революции в историята на надпреварата – състезанието е спечелено от дизелов автомобил – Audi R10 TDI. Змукът на колата шашва зрителите и не всички са доволни от явяването на „печката“. След денонощието напрежение пилотите на Audi виждат първи карирания флаг, водейки с четири обиколки на колата на Pescarolo. Стартира ерата на дизеловите пистарки, а повече от интересно е какво би казал по въпроса Комедаторе, ако беше жив?