Discovery Channel

Ник Валенда, познат още като „Кралят на ходенето по тънко въже”, записа името си в историята, след като стана първият човек, който премина над Гранд Каньон по въже. Валенда постави световен и личен рекорд, преминавайки над река Литъл Колорадо на височина от 457 метра, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг. На 24 юни  Discovery Channel излъчи събитието на живо в специалното предаване „По въже над Големия Каньон” в САЩ и близо 223 страни в целия свят. Повторението ще бъде излъчено във вторник, 25 юни, от 20.00 ч. по Discovery Channel.

Гранд Каньон беше мястото, което посещавах най-често, когато бях дете. Цял живот мечтаех да премина над него и да видя тази уникална гледка отгоре”, споделя 34-годишният Ник, седмо поколение от легендарните Валенда. „Благодаря от все сърце на Navajo Nation, които ми помогнаха да осъществя мечтата си и на Discovery Channel за оказаното доверие”.

 „Написахме нова страница в историята”, споделя Ейлийн О’Нийл, Групов директор за Discovery и TLC Networks. “Ник е истинско вдъхновение за хората по света да преследват мечтите си. Гордеем се с факта, че споделихме това събитие с всички наши зрители в страната и по света.”

 

Валенда премина над каньона по тънко въже с приблизителна дължина от 437 метра без осигуровка. Според него обезопасителните въжета създават изкуствено чувство за сигурност и убиват занаята, за чието усъвършенстване са посветили живота си няколко поколения от неговата фамилия. Ник посвети преминаването на каньона на прадядо си – легендарният Карл Валенда, който през 1978 г. загива при опит да премине по въже между две сгради в Пуерто Рико.

Преминаването по въже се осъществи в по-уединена част на Гранд Каньон със съдействието на Национален парк Навахо.

„За нас беше чест да посрещнем Ник Валенда и Discovery Channel и да бъдем домакини на подобно събитие”, каза Гери Хонгева-Камарийо, медиен представител за Национален парк Навахо.

“Това беше възможност да покажем на света красотата, която крие парка и се надяваме резерватът да добие по-голяма популярност и да се превърне в желана туристическа дестинация за много от зрителите.”

 „Целта на Navajo Park and Recreation Department е да защитава и управлява резерватите, природните забележителности и местата за отдих – всичко това в полза на Навахо Нейшън”, каза Хелън Уебстър, директор за Национален парк Навахо. “Предаването успя да заснеме и покаже внушителните скални образувания и най-красивите и уединени кътчета на каньона.”

 Зрителите по света станаха част от историческото преминаване на Валенда благодарение и на социалните медии. Discovery Channel споделяше факти и интересна информация за Ник и неговото семейство преди и по време на подготовката на Валенда чрез снимки, видео и постове в Туитър и др. социални мрежи. Американските зрители имаха възможността да наблюдават паметното събитие на живо през сайта SkywireLive.com.

С преминаванто на Гранд Каньон Ник Валенда постави осми световен рекорд, в чието число се включва и миналогодишното  му преминаване по въже над Ниагарския водопад от САЩ в Канада. В момента той планира своя следващ екстремен номер, който най-вероятно ще бъде или кросконтинентално ходене над Босфора от Европа в Азия, или изстрелване от топ с приземяване върху небостъргач.

Предаването „По въже над Големия каньон” е специална продукция на Peacock Productions за Discovery с изпълнителни продуценти Гретчен Ейзел, Нут Уолкър, Фил Алонги и Бенджамин Риндж. Изпълнителен продуцент за Discovery е Хауърд Шварц. Сред изпълнителните продуценти още са Ник Валенда, Дейвид Симон, Уинстън Симон и Шели Рос. За повече информация, посетете skywire.discovery.com, нашата Facebook страница Facebook.com/discovery или Twitter@Discovery.