боулинг

На 22-23.06.2013 в боулинг зала Акваленд, Пловдив се проведоха финалите на отборната надпревара за този състезателен сезон на Българска Боулинг Федерация.

След  квалификациите се класираха 6 отбора:Страйк Мания,Мега,АТИА,Боляри,Корона и Магьосниците.

Единственият отбор,който игра без никакви резерви всичките мачове бе БК АТИА.Поради отсъствието на Заби Сикандер и Мариана Метексинова на Марина Стефанова,Тихомир Николов,Мехмет Кая,Юли Петров и капитана Александър Лефтеров им се наложи да изиграят 24 игри без почивка  за двата дни на надпреварата.

Те победиха в четвъртфиналите  с оспорваните 5: 4 миналогодишните републикански отборни шампиони – БК Магьосниците.

Най-добър играч за Магьосниците бе Боян Донов с 194,13 от 8 игри,а за АТИА Марина Стефанова с 193,25.

БК Боляри,Велико Търново  пребори в четвъртфинала   БК Корона,Благоевград с 5:2.Най-добър играч за Боляри бе тазгодишния републикански шампион при мъжете – Дарин Траянов с 182,67,а за Корона Методи Киров- Мечето с 180,5.

На полуфиналите АТИА надви на най-многобройния клуб в страната ни  в момента БК Мега.Най-добър играч за Мега бе Никола Николов с 190,83,а за АТИА Марина Стефанова с 201,14.

Съответно трикратният отборен републиканки шампион БК Страйк Мания(2007,2008,2010 година) не срещна голяма съпротива от Боляри в полуфинала  и завърши с 5:2.

Най-добър играч за Страйк Мания бе Диан Динев с 182,83,а за Боляри ВячеславБондарев с 184,5.

На  Финалът  зрителите се насладиха на изключително равностойни и оспорвани игри.

След като отбора на АТИА поведе убедително с 2:0 ,последва 2:1 и рядко срещано равенство 915:915,което доведе до роллофф.За Страйк Мания този допълнителен удар се игра от Калоян Иванов,който  безпроблемно хвърли страйк ,а  за АТИА Мехмет Кая свали 8 кегли с удара си и така резултата стана 2:2.До самият край двата отбора си разменяха победи.В последната  девета игра играчите на АТИА,въпреки многото тежки мачове,които бяха изиграли до момента се стегнаха,бяха по-стабилни и заслужено спечелиха златото в отборната надпревара този сезон.Капитанът на отбора Александър Лефтеров постигна най-добрата си игра за деня – 215 точки точно в решаващия момент.Подкрепен с 197 от Марина Стефанова и 195 от Юли Петров той се оказа достатъчен за победата с 5:4.

В мача за третото място БК Боляри поднесоха поредната изненада този сезон като отстраниха един от най-титулуваните отборно клуб – Мега с 3:2 и заслужено се окичиха с бронзовите медали в отборната надпревара.Най-полезен играч за отбора си бе сребърния т медалист при младежите този сезон Мартин Върбанов с 180,2 и за Мега Пламен Станчев с 181,80.

Най-висока игра на турнира постигна Асен Петров от БК Страйк Мания – 247 точки на финалите.

Най-висок среден резултат от всички  играчи за 24  игри – Марина Стефанова от БК АТИА – 198,1.

Веднага след нея бе съотборника й Мехмет Кая с 186 среден.Добро включване на Мехмет още от първия сезон за новия му клуб.Той бе изключително постоянен и стабилен в играта си и опита му като национален състезател на Турция му помогна  за прекрасното му представяне.Мехмет заразяваше с доброто си настроение не само съотборниците си.

Изключително представяне и за младата надежда на БК АТИА – Тихомир Николов.След трансфера му от Варна той не спира да доказва,че е боец и в трудните моменти носеше на плещите си целия отбор.Среден резултат от 185 точки и заслужен златен медал и за него.

Най-висок сбор на отбор в мачовете –  БК АТИА в последната си игра срещу БК Мега постигна 1040 точки  или 208 среден резултат на всички 5 играча в отбора!

Заслужена и изстрадана първа титла от отборна надпревара за един от най-старите клубове по боулинг в страната – БК АТИА!!!

 

 

Крайно класиране:

 

1. АТИА

2. Страйк Мания

3. Боляри

4. Мега

5. Корона

6. Магьосниците