24 часа на Льо Ман 2013

– Alpine направи успешно завръщане в „24 часа на Льо Ман“ 35 години след известната победа през 1978.
– Жарта, разгорена от проекта Alpine A450 на „Ла Сарт“, е доказателство за ентусиазма и страстта, която легендарната марка от Диепе вдъхновява.
– Tристан Гоменди, Нелсон Панчиатичи и Пиер Раг финишираха девети в клас LMP2.
– Отборът Signatech Alpine бе отличен с 38-то отличие Prix ESCRA, присъдено заради най-доброто техническо представяне на екипа по време на „24 часа на Льо Ман“.
– Следващото участие на Signatech Alpine ще е в Австроя за третия кръг от European Le Mans Series (19-20 юли).

Alpine стигна успешно до първата цел на своето завръщане в автомобилния спорт. Стартирано на 8 март, това участие в клас LMP2 в „24 часа на Льо Ман“ позволи на марката да оцени истински непоколебимата подкрепа на своите фенове.

На пистата Тристан Гоменди, Нелсон Панчиатичи и Пиер Раг стигнаха до финала на надпреварата. Забавени в първите няколко часа на състезанието заради две непредвидени влизания в бокса, впоследствие триото на Signatech Alpine си проби път напред в колоната от 51-во място, за да пресече карирания флаг на девета позиция в клас LMP2 и на 15-а в генералното класиране.

Ефикасността на отбора Signatech Alpine бе подчертана от журито, което отличи екипа с приза ESCRA, връчен за 38-ми път – за най-доброто техническо представяна в „24 часа на Льо Ман“. Призът отиде в ръцете на механиците Микаел Бимон, Пиер Гаш, Беноа Хамел и главният механик Денис Мото.“Първият извод, който трябва да направя, касае калибъра на нашия отбор,“ обобщи Филип Сино, тим шеф на Signatech Alpine. “Свършената от всички работа през последните седмици – и особено през последните 24 часа – е забележителна. Изключителен източник на гордост бе да видя как усилията на нашите механици бяха признати от журито. Това има значение, защото те са до голяма степен част от нашето бъдеще. Имахме възможността и да забележим колко много спортните фенове искат да видят невероятната история на Alpine да продължи. Състезанието бе психически трудно, но смятам, че демонстрирахме, че имаме голям потенциал. Разочарованието в началото бе заменено от облекчение след невероятното ни изкачване към челото на колоната. Имахме нужда да покажем на всички на какво сме способни, но в крайна сметка победата е единственото истинско удовлетворение – и ние ще направим всичко по силите си, за да постигнем тази нова цел възможно най-скоро!”

Нелсон Панчиатичи: “Мисля, че показахме, че сме конкурентноспособни. Времената в обиколките ни подчертаха, че бяхме в рамките на очакваното, поради което съм истински разочарован от крайния резултат. Последният ми стинт бе най-трудният, но към онзи момент вече нямаше за какво да се борим. Отборът и Alpine A450 очевидно разполагат с потенциал – горди сме, че сме тук!”

Тристан Гоменди: “Бе изключително трудно състезание. Направихме няколко малки грешки, които ни извадиха от колоната на лидерите в началните етапи на състезанието. Натиснахме до краен предел, за да се върнем в борбата, и едва към края на състезанието се почувствах най-комфортно в колата, когато записах някои силни обиколки. Наслаждавах се на последния си стинт – бях в кокпита почти три часа. Без значение на крайния резултат, ще запазим много добри спомени от завръщането на Alpine в Льо Ман!”

Пиер Раг: “Смятам, че това бе най-трудното състезание от седемте, които съм карал в Льо Ман. Не направих нито един стинт без да не вали! Условията на пистата постоянно се променяха. Времето със сигурност можеше да е по-благосклонно към нас за завръщането на Alpine в Льо Ман! Знаехме, че трябва да стигнем до финала, особено след проблемите ни в началото на състезанието. Дадох всичко от себе си, но очевидно съм леко разочарован и раздразнен, тъй като темпото ни показа, че амбициите ни за подиум бяха постижими.”

ПРЕДИ 35 ГОДИНИ
Повеждайки колоната от 18-я час, Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони се възползваха от голямата преднина пред най-близкия си преследвач. Въпреки стреса в края от скоростната кутия, Пирони пресече финала с пет обиколки преднина пред най-добре класиралото се Porsche. Целта на Alpine бе постигната и Renault Alpine A442B влезе в аналите на „24 часа на Льо Ман“!