Внуково

В 2016-а година в Московска област ще се появи писта за Формула 1, съобщи информационната агенция РИА Новости. По думите на изпълняващия длъжността ръководител на департамента за развитие на нови територии на Москва Владимир Жидкин, пистовият комплекс ще се разположи редом с летище Внуково, а строителството му ще стартира през 2014-а година.

Съгласно правилата на Международната автомобилна федерация FIA, Гран-при на Формула 1 може да се провежда само на писта от най-висша категория. В момента Русия не разполага с подобен комплекс, като с най-висок статут се ползва пистата Moscow Raceway – 1Т. На нея могат да се провеждат само тестове от отборите във Формула 1, но не и пълноценни състезания от шампионата.

Пистата до летище Внуково ще бъде част от т.н. Аерополис, където освен нея ще има бизнес-комплекс с офиси и изложбени зали. Инвеститор на този проект е самото летище Внуково.

Догодина в Сочи трябва да бъде завършена изцяло нова писта, за която вече е подписан седемгодишен договор за приемане на Гран-при на Русия от Формула 1.