LEGO Ferrari car image

Най-голямата LEGO фигура, показвана до момента в България, е точно копие на болида на Фернандо Алонсо и Фелипе Маса Ferrari 150° Italia

Уникалният болид от Формула 1 Ferrari 150° Italia, сглобен от блокчета LEGO, пристига в събота (13 юли, 2013 г.) във Варна, като част от турнето Shell Grand Tour. Той ще бъде изложен само за два дни (13 и 14 юли) на паркинга на Grand Mall Varna, след което отпътува от страната. Моделът е точно копие на състезателния автомобил на Фелипе Маса и Фернандо Алонсо от 2011 г., направено от 200 000 блокчета LEGO. Това е най-голямата LEGO фигура, представяна до сега в България.
От 11 до 20 ч. през уикенда жителите и гостите на Варна ще могат да се снимат като рали пилоти в болида или заедно с фигурите на Ferrari инженер или учен от Shell, сглобени от блокчета LEGO в човешки ръст. На място ще се организират томболи и състезания за най-бързо сглобяване на мини-модели Ferrari и за скоростна надпревара с мини-колички. Най-малките посетители могат да нарисуват своята любима кола и да участват в томбола с награди.
До момента болидът посети София, Бургас и Пловдив, където се радваше на изключителен интерес от малки и големи. Почти 21 000 души видяха модела, а повече от 3 000 се снимаха на мястото на пилота в него. Проектирането на модела Ferrari 150° Italia от LEGO е отнело на екипа цели 6 месеца. Сглобяването на над 200 000 малки блокчета е продължило десет дни във фабриката на LEGO в Чехия. Със сложната задача е ангажиран екип от 16 души, които са работили общо 810 часа. Почти всички елементи, включително воланът и контролното табло, са направени от блокчета LEGO. Предпазният колан и гумите са оригинални части, използвани в истинските болиди.
Shell Grand Tour е кулминацията на серията от инициативи на Shell за представяне на уникалната лимитирана колекция от мини-модели Ferrari, направени от блокчета LEGO. Те могат да се закупят на атрактивна цена при зареждане на минимум 15 л висококачествени горива Shell. Дизайнерите на колекцията са изключително горди от прецизните детайли в LEGO моделите, които запазват оригиналната естетика на истинските автомобили Ferrari. В количките е вграден най-малкият механизъм за задвижване чрез издърпване назад, създаван някога от LEGO. Проектирането му е вдъхновено от страстта за постигане на подобрена ефективност чрез авангардни технологии – основополагащи принципи при разработването на горивата Shell V-Power Nitro+.
Технологично партньорство между Shell и Ferrari, което продължава повече от 60 години, дава възможност на компанията да тества нови горива в екстремни условия и да подобрява мощността и работата на двигателя.