00440646-1
Като сензационно определиха представянето на Тиери Нювил и Никола Гилсул в екипа на М-Спорт след финала на рали Сардиния. Екипажът не просто се качи на подиума, а бе втори, изпреварен единствено от Себастиен Ожие (Фолксваген)!
Това е най-добрият резултат за белгийския пилот и тима му в световния рали шампионат. Подиумът освен това е трети за Нювил този сезон. Състезателят укроти вътрешното си желание да е максимално бърз и да гони времена на всяка цена, което му се отплаща повече от добре. Поддържайки достатъчна скорост, той демонстрира страхотен контрол над темпото си в зависимост от своята позиция и тези на съперниците по трасето.
Тиери спечели две отсечки още през първия ден на рали Сардиния. Сутринта през втория ден имаше проблем в автомобила и не получаваше времена от контролите в своя Форд Фиеста RS WRC. Това бе един от моментите, когато Нювил показа, че притежава необходимите качества, за да е един от топ рали пилотите и се справи блестящо с предизвикателството, без да има представа как се движи по трасето до финала на етапите. Освен това се чувстваше чудесно в автомобила и това също пролича в дистанцията.
Единствената му грешка бе едно по-късно спиране (в 12-ия за състезанието етап). През цялото време белгиецът даваше топ 3 времена, а за увенчае подобаващо това великолепно представяне, той стана втори в пауърстейджа, което му донесе 2 бонус точки) и го прати трети във временното генерално класиране – веднага след пилотите на Фолксваген!
– Това бе невероятна надпревара за нас. Показахме добра скорост, бяхме постоянни през целия уикенд, не допуснахме сериозни грешки – направихме чисто бягане, приключило с много добър резултат за Никола и мен – коментира Нювил. – Не беше проблем да удържа Яри-Мати [Латвала] зад себе си в края на ралито, тъй като имаше доста голяма разлика помежду ни. Следяхме времената му и мисля, че оказахме известен натиск върху други пилоти. Просто не можеше да се получи по-добре. В този момент от сезона вече имаме две трети и едно второ място, така че кой знае – може да дойде и победа! Вече съм със значително повече опит на асфалт, където така или иначе винаги съм бил по-бърз. При подходящите условия и внимателно бягане определено бихме да постигнем още много. Ключът към представянето ни в Сардиния бе същият като в последните два старта. Караме със стратегия да завършим, да натрупаме увереност. Едва когато видяхме, че сме в състояние да вървим с темпото на Себастиен и Яри-Мати, решихме да продължим с техния ритъм, но без да поемаме каквито и да са рискове – допълни Тиери.
Клуб Ф1