snimkaohluvi

Сдружение „Самаряни“ подготвят едно от най-атрактивните и ексцентрични благотворителни прояви в България за 2013 г. – второ издание на благотворителното състезание с охлюви, което ще бъде проведено в Стара Загора.
Инициативата е част от тяхната кампания с идеална цел „Дарявай и се забавлявай“. Първата благотворителна охлювна надпревара, която събра над 500 човека публика в централния парк на Стара Загора и се превърна в едно от най-атрактивните събития в света на дарителството, тази година се завръща с още по-голяма сила.
100 охлюви-състезатели в две категории – корпоративни участници и индивидуални участници, ще се борят за престижната купа с маруля, която ги очаква на финала на една забавна надпревара. Те ще трябва да изминат скоростно заветните 33 см., за да се запишат в книгата на най-бързите охлюви-атлети.
Всеки може да си вземе охлюв-състезател срещу минимална дарителска вноска. Не липсват обаче ентусиасти, преставители на корпоративния сектор, които да пуснат в лютата битка по охлюв, най-често носещ името на тяхната фирма. За първи път в историята на охлювните битки, състезателите ще се движат със собствени джи пи ес системи, предоставени от една от големите служби за сигурност и охрана.
Събитието ще се състои на 13 септември (петък) от 17:30 часа в централния градски парк на Стара Загора. Освен състезание организаторите са подготвили и много игри и забавни предизвикателства. Билетите се резервират предварително, като броят на охлювите-състезатели е ограничен.
Официален медиен партньор за събитието е и национален здравен портал framar.bg, който редовно подкрепя инициативите на сдружение „Самаряни“.
Набраните средства по време на събитието ще бъдат в подкрепа на приемната грижа в Стара Загора. Сдружение „Самаряни“ предоставя делегирани от държавата социални услуги в подкрепа на рисковите групи от деца и техните семейства вече 14 години. То нееднократно е участвало в процеса на извеждане на деца от специализираните институции и настаняването им след това в приемни семейства. Вече седем години екипът от специалисти набира, оценява и обучава кандидати за приемни родители. След одобрението им се предоставя и експертна помощ, за да полагат качествена грижа за приемните деца.
Все още липсва финансов стандарт, който да обезпечава услугата и доставчиците са принудени да търсят различни начини, за да продължат дейността на подобен специализиран екип. Най-често това е участието в различни европейски проекти. Разбира се, навременната помощ от граждани и местен бизнес също е значима подкрепа за повече деца в нужда, които да бъдат настанени в приемни семейства.
Към края на м. август 2013 г. в община Стара Загора има утвърдени 31 приемни семейства, в които са настанени 30 деца в общо 27 семейства. От тях само настанените през настоящата година са 4 деца в 4 семейства. Освен това, потърсилите информация за приемната грижа са 42 домакинства. Проведени са индивидуални информационни срещи с 24 от тях. През годината е започнала работа с нови 14 семейства – кандидати. Проведено е 1 обучение през месец март, в което се включиха 5 семейства. Планира се през месец септември още едно обучение, в което ще се включат още 5 семейства.