синхронно плуване-архив

 

През 1983 година един нов спорт става член на семейството на плувните спортове – синхронно плуване.  След София този спорт е приет скептично във Варна и в „Черно море”.

Тогавашният председател на секция плуване Васил Дачев и методиста Иван Попов се преборват с това недоверие. За първа треньорка е назначена Мария Цанкова, която сформира и тренира първият отбор от осем плувкини. След кратко време клуба става член на СК”Младост”. Председателката Кина Цанева и треньорките Снежана Пенева и Галина Статева продължават развитието на този спорт. Възпитаничките им са гръбнака на националните отбори.

Синхронно плуване  12

Дълъг е списъкът на най-изявените синхронистки  – Галина Ангелова, Калина Горбанова, Бистра Щерева, Ина Златева и след тях още няколко поколения.

Синхронно плуване 1

Своеобразен връх в треньорската професия достига Снежана Пенева. В шест поредни години от 1999 до 2005 година нейните възпитанички с емблемата на КПС „Черно море” са републикански шампионки и носители на купата.

Синхронно плуване  11

Освен в дисциплината синхронно плуване в клуба се работи успешно и в обучението на млади плувци. На републикански първенства състезателите на КПС”Черно море” стоят доста по-напред в класирането от много от варненските плувни клубове.

Синхронно плуване  16