Бончо Бонев

 Бончо Бонев/ляво/-председател на клуба и Иванка Тихова-треньор в клуба

Като начало за развитието на този спорт се сочи 1923 година със сформирането на студенски и ученически отбори. През 1928 година е проведено първото областно първенство по лека атлетика. В началото се е започнало с кросови бягания и щафетни обиколки, някои бегови дисциплини и хвърляния.

        Състезателите на „Тича” печелят купи и медали от различни състезания, заслуга за което имат – Ховсеп Еремян, Христо Момчилов, Любен Попов, Благой Давидов, Иван Узунов, Серафим Борисов, Тодор Кънчев, Веско Жеков, Христо Генов и др.

        Ховсеп Еремян е обявен за най-добрият атлет на Северна България в дисциплините висок и дълъг скок. Между 1929-1931 година е единственият представител от провинцията в националния отбор на страната и е участник на Балканските игри до 1934 година.

        Оник Чилян е първият държавен първенец от Варна в дисциплината 110 м с препятствия.

        Появата на първите атлетки датира от 1930 година.

        Отличават се резултатите на Олга Михайлова, Димка Христова и Милка Темелкова.

        След 1945 година започва масовото практикуване на този спорт. Сформират се отбори от работници, служители, учащи и военнослужащи. Участва се по-масово с отбори в пролетните и есенните кросове и щафети из града.

        След назначението на първите щатни треньори леката атлетика започва своето възходящо развитие.

        Няма как да се забравят треньорите Атанас Греков, Кирил Златарски, хонорованите специалисти Иванка и Димитър Буюклиеви, Сия Петрова, Кирил Николов, при които израстват десетки талантливи състезатели.

        Веселин Цветков, Иван Ралчев, Тодор Шехтанов, Йордан Събев, Славчо Димитров, Йордан Тодоров, Момчил и Петранка Проданови, Атанаска Байчева, Славей Флоров, които в различните възрастови групи стават републикански шампиони.

Най-ярките представители по това време са Георги Тихов, който е сред най-силните в Европа на 3000 м с препятствия и Александър Янев трети в щафетата 4 х 400 м на Европейското първенство през 1971 година.

        По нататък през годините са назначени към Спортно училище треньорите Пенчо Пенев, Веселин Тончев, Петър Симеонов, Стоян Джинов, Димитър Буюклиев, Васил Сотиров, Огнян Илиев, Пейчо Жеков и др.

        Голяма подкрепа за развитието на спорта оказа и създаването на спортната рота.

        Спечелени са много медали от Републикански и Балкански първенства от различни турнири. Между най-изявените са Иво Янчев, Николай Николов, Галин Ников, Венцислав Радев, Велислав Прохаска, Бинко Колев, Станимир Ненов и др.

        При настъпилите демократични промени през 1991 година се учреди и Спортен клуб „Черно море – Атлетик” с първи председател Кирил Йорданов, започнахме да пишем най-новата история на „царицата”.

        Треньорите Иванка и Георги Тихови, Огнян Илиев, Валя Дичева и Иван Иванов, за няколко години Цонка Господинова, Руслан Грозданов и Енчо Янев подготвиха и продължават да подготвят състезатели представящи достойно клуба в България  в държавни и международни форуми.

        Основно клуба се занимава с юноши и девойки.

        Професионалната работа на всички треньори и с помоща на Зам. Председателя  Бончо Бонев резултатите не закъсняха. На Европейско п-во за девойки през 1995 година Пламена Жекова се класира на ІІ-ро място в дисцпиланата 800 м. Тя е многократна републиканска шампионка и балканска шампионка. През този период не може да не споменем резултатите на Кирил Вълчанов, Николай Ников, Николай Радославов, Вера Палатова, Велислава Йорданова, Симеон Попхлебаров, Иван Иванов, Петко Райков, Златан Петров, Теодора Коларова, Красимира Кръстева, Лора Колева, Петър Иванов, Мария Кирова.

        Две състезателки с емблемата на СК „Черно море – Атлетик” се открояват със своите резулати. Това са Даниела Йорданова – трета на Олимпийските игри в Атина на 1500 м, трета на Европейско п-во и първа на състезанията за Европейската купа.

        Ваня Стамболова – вицешампион на Европейско п-во в зала, на Олимпийските игри в Лондон нещастна контузия и попречи да продължи участието си.

        През много приливи и отливи преминава развитието на нашия спорт. Имахме години когато тренирахме по улиците и в морската градина. Нямахме зала, нямахме стадион, единствено с духа и професионализма на треньорите успяхме да запазим доброто ниво на нашия спорт. Трудно се създават сега състезатели на високо ниво. Предизвикателствата навън са много. Ние не сме се предали и заедно със Спортно училище, което е най-удачния вариянт за подбор и подготовка на спортисти, се надяваме, че спорта в нашия клуб и в частност леката атлетика и за бъдеще ще ни радва.