Варна-седмица на движението

Българите са класирани на най-ниско ниво по физическа активност в Европа. Само 13% от българите спортуват редовно. Европейска седмица на движението е нова кампания, която се фокусира върху ползите да сме физически активни и тази година ще предложи на българите близо 250 събития за движение и физическа активност в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Кърджали, Кюстендил и Чепеларе.

Знаете ли, че липсата на физическа активност е по-сериозен проблем за общественото здраве от тютюнопушенето? България заема застрашаващо последно място в тази насока в голямо Европейско проучване, направено от Евробарометър. Ние сме единствената страна, в която само 13% от населението е физически активно в ежедневието си. Сега е времето да променим това!
От 7-ми до 13-ти октомври Варна става част от Европейска седмица на движението. Координатор на инициативата за града е Сдружение „Варненски Младежки Фестивал” – FUNCITY, които в партньорство с над 20 клуба и организации в града са осигурили 170 дейности и събития за гражданите на Варна, които искат да живеят по-здравословно и да имат по-активен начин на живот. Всеки ще има възможност да участва и да бъде физически активен, присъединявайки се към стотици други участници – защото иска да живее по-здравословно, или просто за удоволствие. Всеки ден от седмицата в различни точки на града спортни и танцови клубове, асоциации и училища ще отворят вратите си, за да посрещнат всички, които искат да изпробват дейностите им. Йога за деца, възрастни и бременни, висяща йога, детски игри, зумба, салса, бачата, кизомба, суинг, танго, фламенко, рокендрол, народни танци, карате, капоейра, ирландски танци, спортно катерене, интензивно ходене, вело-излет, паневритмия, подводно плуване в басейн, игри на плажа, безопасно движение по пътищата, ролери, скейт, лонгборд, слаклайн, уейкборд… Това са само част от дейностите във Варненската програма, които я правят най-богатата програма за страната и Европа.
Седмица на движението (MOVE Week) е част от Европейската кампания Сега се движим (Now We Move), която обхваща различни страни из цяла Европа. Целта на кампанията е да провокира 100 милиона повече европейци да се занимават със спорт и физическа активност към 2020 год:
„Седмица на движението е празник на активния начин на живот, спорта и физическите дейности. Граждани от изток, запад, север и юг ще бъдат свързани в едно общо европейско събитие. Заедно с доброволните агенти – координаторите на Седмица на движението из цяла Европа, както и със съдействието на много местни партньори от различни сектори, ние ще дадем възможност на милиони европейци да започнат нов и много по-физически активен начин на живот”, казва Моугънс Къркли, Президент на Международната Асоциация за Спорт и Култура, който е инициатор на Седмица на движението.
Международната Асоциация за Спорт и Култура (ISCA) стартира Седмица на движението заедно с Европейската федерация на велосипедистите (ECF) като стратегическо партньорство, което да подчертае посланието за ползите от физическата активност. Координатор на Седмицата за България е пловдивската организация WOW Sport. Кампанията цели да има трайно въздействие върху гражданите и да даде на всички, които се включат, реални инструменти за по-здравословен и по-щастлив начин на живот.