Honda

Норберт Михелиц с Honda Civic WTCC спечели първото състезание на Сузука от шампионата в WTCC, а във второто Тиаго Монтейро пресече финала трети, пред съотборника си Габриеле Таркини. Иван Мюлер с Chevrolet Cruzeспечели трето място в първата надпревара и за четвърти път стана световен шампион.

Колата с № 5 на унгарския тим Zengo Motorsport, карана от Михелиц бе на първа позиция. Норби направи отличен старт и поведе колоната още в първия завой. До края на надпреварата след 26 обиколки пресече финала с 4.8сек. пред втория Алекс Макдауъл. Това бе първа победа на младия унгарец и на частния тим, подпомаган от Honda. Пилотът каза след финала: „Това бешеедна мечта за мен. Имах нови предни гуми, които запазих от предишния ден и това ми позволи да имам максимално сцепление. От старта се стремях за вляза като лидер в първия завой и знаех, че това ще ми помогне след това. После карах без да бъда притискан, без да поемам рискове. Бих искал да благодаря на всички – на Honda, на JAS и моя тим Zengő Motorsport.“

Тиаго Монтейро направи отличен старт от трета редица и влезе 3-и в първия завой, но във втория загуби позиции и изостана 8-и. На 18-ата обиколка той изпревари Ориола със своя Castrol Civic, но се удари в стената от гуми и разби предницата на колата. Габриеле Таркини също направи добър старт и излезе на 5-а позиция, но на 18-ата обиколка спука гума и се прибра в пита. Такуя Изава направи дебют да тима и стана 12-и.

На второто състезание решетката беше обратна, което означаваше 2-а редица за Таркини и 3-а на Монтейро. Михелиц бе в сандвича между Мюлер и Чилтън, като още в началото спука гума и разби окачването на колата, като отпадна. Двете коли на Castrol Civics вървяха заедно – на 3-а и 4-а позиция, като Монтейро стана 3-и на 12-ата обиколка. Този поиум бе награда за бързината му през уикенда на Сузука.