HondaПредпоследният кръг от световния шампионат за туристически автомобили WTCC е този уикенд на китайската писта в Шанхай. Състезанието е сериозно предизвикателство за пилотите на Castrol Honda Civic Габриеле Таркини и Тиаго Монтейро. Заради много конкурентните участия в предишните кръгове в WTCC, на колите ще има максимум 40 кг баласт в Шанхай. В същото време колите на три производителя получиха намаление с 20 кг, което означава, че между двата автомобила Civic и останалите коли на решетката ще е 60 кг.

След успешния уикенд на Сузука, частният пилот на Civic Норберт Михелиц спечели убедителна победа, а Тиаго Монтейро се пребори за 3-ото място във второто състезание, Civic в по-тежката категория ще бъде изправен пред сериозно предизвикателство за спечелване на точки. Таркини в момента е втори в шампионата при пилотите.

Таркини казва: „Шанхай е писта за Гран При. Бордюрите не са открити, а трасето е плоско и много широко. Това е добре за зрителите и за ТV камерите. В края на много дългата права се спира много здраво за бавната фиба. Това е доста вълнуващо. Първият завой е много бавен и дълъг, може би най-дългият в световния шампионат. Но всичко това прави карането страхотно предизвикателство. Знам, че няма да ни е лесно заради допълнителното тегло, но ще се боря за всяка позиция.“

Пистата в Шанхай бе открита през 2004 г. и на нея се прави Гран При на Китай във Формула 1. WTCC стартира за първи път през 2012 г. като използва версията с дължина 4.6 км, която е с дизайн на германският специалист Херман Тилке. Най-дългата права е 900 м, но навсякъде асфалтът е доста абразивен. Затова е важно какви настройки ще се направят на колите, за да не се износват прекомерно гумите. Според Таркини, най-добре за пилотите на Honda е да има мокро състезание.