диабет

На 14 ноември, в 11 часа на централните стълби, свързващи Морската градина с крайбрежната алея, ще бъде отбелязан Световния ден за борба с диабета. Посланик на информационна кампания „Открито за диабета” за Варна е баскетболната легенда Тодор Стойков, който започва бележитата си спортна кариера от баскетболен клуб „Черно море”. Кампанията се реализира едновременно в София, Варна и Пловдив, като нейни организатори са Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България.

Основата цел на „Открито за диабета” е превенцията и ранната диагностика. Организаторите акцентират на факта, че ежедневна 30-минутна пешеходна разходка намалява с 35-40 % риска от заболеваемост с диабет тип 2. Затова и посланието на тазгодишната кампания е „Каква стъпка ще направиш днес?”. Да слезеш една спирка по-рано, да изкачиш стълбите вместо да използваш асансьора са на пръв поглед дребни промени, но носят позитивно отражение върху здравето. Правилният хранителен режим и достатъчната физическа активност са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета. Затова и събитието ще бъде организирано на централните стълби в Морската градина. На събитието са поканени всички варненци, за да изкачат заедно с Тодор Стойков стълбите в знак на съпричастност с кампанията.  На място ще бъдат раздавани информационни материали с описание на първите симптоми на диабета.

 

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над  371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 хиляди  българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.