Тиаго Монтейро

Тиаго Монтейро

Тиаго Монтейро спечели своя пети подиум за сезона на последния кръг от световния шампионат за туристически автомобили WTCC в Макао. Той стана втори в първия старт на градското трасе, като през цялото време бе подложен на натиск от своите конкуренти.

Пилотът на CastrolHondaCivic Монтейро стартира от първа редица във второ поредно състезание след Шанхай, където постигна и победа. Той даде второ време на квалификациите. Неговият съотборник Габриеле Таркини бе трети и зае място на втора редица, а унгарецът Норберт Михелиц от ZengoMotorsport със Civic бе на 3-а с 5-о време.

За Таркини имаше сериозна драма. Тъй като получи повреда в електрониката по време на warm-up сесията преди старта и се наложи смяна на двигателя на колата му и той не стартира в първото състезание. Така авансът му от 25 точки, на който той разчиташе да остане на второ място във временното класиране, можеше да бъде стопен. Заради здравата работа, която свършиха механиците на JAS Motorsportу неговият Civic бе готов за второто състезание, в което той завърши 9-и и си осигури второто място в крайното класиране.

След като Таркини липсваше от първия старт, Михелиц караше здраво и стана 4-и. Той обаче не можа да се представи добре във второто състезание, тъй като участва в инцидент с няколко автомобила буквално на метри след старта, при който бяха разбити неговият Civic и още няколко коли. Надпреварата на уличното трасе Гиа бе рестартирана два пъти.

Монтейро се отърва от хаоса на старта, но имаше контакт в първата обиколка при рестартирането, след което отпадна заради разбито задно окачване и спирачки. Таркини обаче завърши 9-и и взе две точки, с които си осигури и второто място във временното класиране. Това е второто му най-добро постижение, след като спечели титлата през 2009 г.