кола

Миналата година се оказа богата на богати „находки“ за милионери и милиардери на автомобилния пазар. Независимо от непрекъснатите приказки за криза в световната икономика, за поскъпването на живота, има хора на които всичко това им минава покрай ушите. За тях водещи компании в света, специализирани в създаването на уникални вещи, включитлно и на четири колела, създават високотехнологични и „бижутерски“ коли, които си надмерват не само скоростните и динамични показатели, а и парите издухани по тях. Съвсем друг тук е въпросът, как и на чий гръб са изкарани, който в света на богаташите удобно се премълчава като зададен от невъзпитани хора. Ето и подреждането по цените на първата петица, доколкото са наистина обявени.

5. Bugatti Veyron Super Sport
Bugatti Veyron Super Sport все още е собственик на рекорда за максимална скорост – 431 км/ч, за „сериен“ автомобил, а цената му е $2,4 млн.

4. Вugatti Veyron Grand Sport Vitesse World Record
На четвърто място е още един представител на марката Вugatti – Veyron Grand Sport Vitesse World Record. Зад това най-дълго в света на хипер-автомобилите име се крие най-бързият „сериен“ родстър в света – 408,84 км/ч, ускоряващ се от място до 100 км/ч за 2,6 секунди. Съответно на горното идва и цената тръгваща от $2,6 млн.

3. Pagani Zonda Revolucion
На третото място заслужено е Pagani Zonda Revolucion. Това е финалната засега, според производителя, модификация на модела Zonda, дебютирал още през 1999-а година. Revolucion има 12-цилиндров, 6-литров, 800 к.с. мотор Mercedes-AMG. 0-100 км/ч се скача за 2,6 сек, а максималната скорост достига 350 км/ч. Цената на Pagani Zonda Revolucion е $3,01 млн

2. Lykan HyperSport
Съвсем наскоро на автошоуто в Дубай беше представен Lykan HyperSport на малкоизвестната ливанска компания W Motors. Купето му е от титан и карбон, фаровете са инкрустирани с елмази, седалките са зашити със златни конци. Според създателите си Lykan HyperSport развива максимална скорост от 395 км/ч. С обявената си цена от $3,4 млн. това направо безценно „ливанче“ с право печели сребърният медал на рейтинга.

1. Lamborghini Veneno
В март миналата година на Женевския автосалон Lamborghini показа футуристическия хиперкар Veneno, създаден в чест на 50-годишнината на марката. Цената на ексклузивния автомобил е $3,9 млн. С нея Veneno спечели златото за най-скъп автомобил на 2013-а година. Компанията не удържа на ексклузивитета на колата и под натиска на милионите ще направи още два екземпляра, които заедно с първия намериха веднага своито бъдещи собственици.