Сирил Депре

Действащият победител на Дакар Сирил Депре спечели първият си специален етап за тази година. Той изпревари лидера на гонката Марк Кома и така за пръв път мотор Yamaha е на първо място в етап от рали-маратона.

Успехът в 462-километровия етап от боливийския Уюни до чилийската Калама позволи на Депре да се закрепи на деветото място в генералното класиране, изоставайки от осмия – Елдер Родригес на 12 минути. Първи си остава заводския пилот на KTM Марк Кома. На втора позиция е Хуан Бареда Борт с Honda, тройката затваря Виладомс. Французинът Ален Дюкло с Sherco загуби 35 минути заради технически проблем, но все пак удържа четвъртото си място.

Сред квадроциклистите най-бърз беше Игнасио Касале – чилиецът избяга на главния си съперник Серхио Лафуенте с нови 15 минути и вече му води с 22.

Лидерът при автомобилите Хуан Рома показа в осмия специален етап четвърто време, заради загубата на девет минути от две спукани гуми, а в общого класиране преднината му пред Петерханзел намаля на 24 минути. Победител за етапа е Насър Ал-Атия, който отбеляза 18-ата си етапна победа и първа за тази година. Шейхът заяви, че целта му е минимум изкачване на подиума на финала. В момента катарецът е на пето място в генералното класиране с изоставане от 21 минути от третия Жинел де Вилерс.

При камионите най-бърз беше Андрей Каргинов – на финала на 302-километровия спецучастък пилотът на КАМАЗ-Мастер изпревари Жерар де Рой с IVECO с пет минути. Разликата между руснака и де Рой е 32 минути, трети е Николаев, който изостава от лидера на час и 12 минути. На петото място излезе Алес Лопрайс с Tatra, измествайки холандеца Ханс Стейси на шеста позиция.

Днешният участък на Дакар е в пустинята Атакама в северно Чили, като деветият етап е с дължина 422 километра.