Кома
Вчера пилотите преодоляха пустинята Атакама и стигнаха Тихия океан, където беше и най-северната точка на Дакар 2014-а. Етапът беше доста сложен в навигационно отношение, а пясъците усложниха още повече задачата им.

При моторите Марк Кома с KTM тръгна трети, но скоро догони главните си съперници Бареда с Honda и Сирил Депре с Yamaha, кара плътно зад тях през повечето време и спечели втори етап тази година. Бареда и Депре финишираха 2-и и 3-и, като французинът се изкачи с едно място нагоре в генералното класиране и стана осми. На Ален Дюкло с Sherco му блокира мотора, а сензацията на деня направи испанката Лайя Сайнс с Honda /на снимката/.

При камионите най-бърз беше Андрей Каргинов, който намали разликата си с лидера в ралито Жерар де Рой с 19 минути. Пилотът на IVECO запази първото си място, но сега изоставането на Каргинов е само 13 минути и половина. На трето място върви действащият все още победител в Дакар Николаев, който изостава от де Рой на час и 22 минути. Четвърти е пилотът на бързия сервиз на КАМАЗ Сотников, пети Алес Лопрайс с Tatra, шести загубилият час и половина по трасето Ханс Стейси. у идет Алес Лопрайс на Tatra.

При автомобилите победител за етапа бе Стефан Петерханзел. Това му позволи да стане рекордьор по етапни победи в Дакар – 64 срещу 63 на Владимир Чагин. Лидерът в красирането Хуан Рома изостана от фрацузина на 11 и половина минути. Испанецът сподели, че не е карал на пълна газ, защото в началото на етапа са скочили доста високо и при приземяването щурманът му Мишел Перин си е натъртил гърба.

На трето място в класирането излезе Орландо Теранова, който въпреки спукана гума успя да изпревари Жинел де Вилерс, също загубил време заради две спуквания и навигаторско объркване. Сега четвъртото място е едновременно за пилота на Toyota и Насър Ал-Атия, като изостването им от водача Рома е 59 минути и 46 секунди. Ако шейхът не беше наказан с цял час за изпускане на контролна точка в петия етап, то катарецът щеше да води в генералното класиране.

При куадите няма промяна – претендентите за победата – Касале, Лафуенте и Соник показаха практически идентични времена, събирайки се на финала в една минута. Лидер в общото крласиране си остава Игнасио Касале.

Дължината на днешния участък е 631 километра, като пилотите ще изминат сложен път с две отсечки за класиране и връзка между тях от Икике до Антофагаста.