Сеп Блатер

Сеп Блатер

Вече не може да се допусне някой, който желае да стъпи на най-високия пост във футбола. Кампанията тече. Попитан дали може да спечели поста, ако Блатер се опита да се кандидатира още веднъж, бившият френски дипломат Жером Шампан / Champagne/ отговаря : НЕ. Поне можем да добавими към CV-то му думата „честност”. Какво обаче може да каже някой друг ? Въпреки 15-годишното си ръководство на централата, Блатер не дава й знак, че може да загуби, това което държи, 209 национални футболни федерации. Те ще избират. Той самият каза, че това е неговият последен мандат през 2011 г. Хубавата музика за 77-годишният Блатер обаче вече е към края. Дали обаче, ако Блатер се откаже, 22 години по-младият

Жером Шампан

Жером Шампан

Шампан няма да предприеме същия ход. Изниква въпросът: Как, за Бога стигнахме до ситуация в която няма заслужаваща, мощна фигура от различните  футболни федерации по света, която да е подготвена да се състезава с Блатер ? Ситуацията е още по-необикновена, когато се смята, че ФИФА е толкова дискредитирана под ръководството на Блатер. Мишел Платини беше широко коментираното име за наследник на Блатер.Тази идея обаче е замразена и сега французинът се старае да укрепи позицията си в евроцентралата.

Джефри Уеб, новият ръководител на футболната асоциация на Северна Америка и Карибския басейн /КОНКАКАФ/  се смяташе за „помазания” наследник на Блатер. Той обаче ще изчака до 2019 г. или половината от новия 4-годишен мандат на Блатер, когато ще е на 80 г.

Така, на този етап ние ще трябва да се „оправяме” с Шампан, представителен, интелигентен, който определено заслужава уважение във футболните коридори на властта.

 

Той изкара 11 години във ФИФА, прокарвайки пътя си  към международен наблюдател и съветник и заместник  генерален секретар. Преди това работи във френското външно миинстерство, като дипломат в Куба, Лос  Анджелис и Бразилия.

Той за първи път се показа във футбола, като съветник на Платини през 1998 г. на световната купа и беше включен в организационния комитет.

******

Кратка история на президентската позиция във ФИФА. До този момент през поста са преминали 8 души. Настоящият бос е Сеп Блатер, който води централата от 1998 г. Предишният президент Жоао Хавеланж бе начело на институцията от 1974-1998 г. Най-дълго на този пост е бил Жул Римет-33 години, от 1921-1954 г.