дете орел

Повечете малки деца се страхуват от златните орли. Едно казашко момиче обаче намира това за забавление. Тя е от източна Монголия и вече може да ловува със златен орел. Хваща лисици и зайци, въпреки че е само на 13 години. Тя успява да задържи орела на крехката си ръка.

дете орел 1

Казашката част на планината Алтай, западна Монголия е единственото място в света на което се ловува със златен орел.Там се провежда нещо, като състезание и курс на обучение всяка зима. Температурата е задължително под -40 градуса. Ашол Пан е дъщеря на много известен местен ловец с орли. Тя е сред участниците. Преди да отидат високо горе в планината се пътува доста дълго и мъчително на гърба на кон. Минават се долини и високи места, почти недостъпни за обикновен човек. След това идва ред на състезанието.

дете орел 2

Орелът не е „лесна” птица. Той е волен, обича свободата, височината и господството над всичко. Когато обаче гледаш този лов виждаш, че големият въздушен хищник е привързан към ръката на ловеца и я приема като гнездо. Повече от 230 см. е разпера на крилете му.

Ашол Пан е много малка, но засмяна, весела и закачлива дама. Тя е истинско доказателство за това, какво се прави в Монголия вече 2000 г. Начинът по който тя работи с птицата и успява да я накара да се подчини, радва местното население, което вярва че все още има път към природата.

дете орел  3