Пламен Свещаров, изпълнителен директор на “Топсейл”  с новия капитан на “Роял Хелена” Христан Димитров

Пламен Свещаров, изпълнителен директор на “Топсейл” с новия капитан на “Роял Хелена” Христан Димитров

Капитан Христан Димитров ще води екипажа и практикантите на “Роял Хелена” в международната Тол Шипс регата в Черно море. Известен и като ветроходец, младият морски спец подготвя ветрохода за участие в най-високия клас А на международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Високите кораби се събират във Варна от 30 април до 3 май и след това се впускат в надпревара до Новоросийск, Сочи и Констанца.

“Поканих кап. Димитров, защото е универсален морски специалист – учил е и има богата практика и като механик, и като капитан. Освен това е с добро име в яхтените среди и има опит на голям ветроход”, обяснява избора си Пламен Свещаров, изпълнителен директор на Топсейл ООД, компанията-собственик на “Роял Хелена”. Още информация за новия български претендент в регатата и възможности за участие в регатата на борда на ветрохода – в интернет на http://www.topsail.bg/.

Капитан Христан Димитров ще води екипажа на ветрохода “Роял Хелена” в голямата регата в Черно море

Капитан Христан Димитров ще води екипажа на ветрохода “Роял Хелена” в голямата регата в Черно море

Новият капитан е по яхтите от 17-годишен. Като курсант в Морско училище Христан Димитров стажува на учебния ветроход “Калиакра”. По-късно плава  като професионален механик и капитан на борда му. От 2009 г. е капитан далечно плаване, но въпреки солидния си опит на търговските кораби, той остава верен на страстта си към ветрилата.

Баркентината “Роял Хелена” се подготвя трескаво за старта на черноморската регата на високите кораби

Баркентината “Роял Хелена” се подготвя трескаво за старта на черноморската регата на високите кораби

Признава, че е оставил добре платената си позиция на контейнеровоз под чужд флаг, за да усети отново тръпката на състезанието под платна, където с морето и вятъра се борят големите ветроходи. “Имаме няколко от стажантите, които са едва първи курс във Висшето военно-морско училище, но вече са много запалени по ветроходството. Учат, работят по подготовката на ветрохода и съм сигурен, че ще вземат много от опитните ветроходци на борда на “Роял Хелена”. По време на тази голяма регата практикантите ще изпитат едно несравнимо с нищо усещане и ще се научат на нещо, което не се учи в класните стаи – на моряклък”, казва кап. Димитров.

“Роял Хелена” има сериозни амбиции за представянето си в черноморската регата. През октомври 2013 г. екипажът спечели историческа за България победа на международната Тол Шипс регата в Средиземно море: две втори места в клас А на високите ветроходи и трето място в генералното класиране. Спортните журналисти на Варна класираха екипажа на “Роял Хелена” на първо място в анкетата “Спортист на Варна” за октомври. През декември екипажът на баркентината спечели “Златния глобус “Кор Кароли”, награда за най-добро ветроходно постижение за 2013 г. в памет на капитан Георги Георгиев.