tmp_IMG_20140430_140024-1832073061

Кметът на Варна Иван Портних се включва в първата гонка на регата „Ветрила”, чиито старт е в 15 ч. пред вълнолома. В надпреварата ще участват 15 яхти от Варна, Балчик, Несебър и Бургас, като на техните бордове ще се качат журналисти и гости.
Иван Портних ще управлява хитовия модел „Бавария 40S”, собственост на яхтсмена Лъчезар Братоев. Морското возило е двукратен национален шампион в клас „IRC” и развива до 15 възла. Гонката „Про Ам” слага начало на морските състезания, част от съпътстващата спортна програма на „Тол Шипс”.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.