rumi

Официалният старт на регатата „Блек Сий Тол Шипс Регата 2014“ във Варна даде олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова. Въпреки дъжда много варненци се събраха на порта за церемонията. Кметът Иван Портних пожела на всички ветроходци успех и попътен вятър и най-вече на двата български кораба „Калиакра” и”Роял Хелена”, които са морските посланици на града в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.
„Благодаря на организаторите на регатата от STI, че избраха Варна да бъде домакин на това престижно събитие за втори път. Регатата отново ще се превърне в истински празник както за жителите, така и за гостите на града”, каза кметът.
Председателят на регатата от STI Робин Снук-Хургрьоне връчи на Иван Портних плакет в знак на благодарност за домакинството и подчерта, че приятелството между Варна и организацията STI е  отдавна.
Представители на всички екипажи получиха от кмета почетни плакети от община Варна за участието си в „Тол Шипс”.
Народният представител Борислав Гуцанов връчи поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.