хорахора 1хора 3Десетки хиляди варненци гости на града се стекоха на Пристанище Варна, за да разгледат отворените за посещение ветроходи-участници в регата SCF Black Sea Tall Ships 2014, на която морската столица е домакин до 3 май. Най-голям е интересът към ветроходните гиганти от клас А – руските „Мир”, „Крузенщерн”,  „Надежда”  и „Седов”.  Не по-малко са желаещите да се качат на борда и на румънския военен кораб „Мирча” и пакистанския „Рах Навар”.

Вторият ден от регатата се превърна в истински празник . Слънчевото време доведе хиляди край морето. Дълги опашки от хора се изиват пред корабите, като търпеливо изчакват реда си, за да се качат на борда.  Посетителите имат възможността да се снимат на паубите и да вземат печат от всеки кораб.

„Страхотно, „Мир” е първият кораб, на който се качихме, сега продължаваме разходката. Децата са много впечатлени, получиха и печати на ръчичките, много са доволни”, разказа с усмивка майката Диана Григорова.

 

„За пръв път се качвам на кораб и много ми харесва”, призна Ивелина Николова, която бе на посещение на „Мир” заедно със съпруга и двете си деца. „Идваме от Провадия и искахме да съчетаем идването си във Варна, за да можем да посетим ветроходите”, обясни развълнуваната майка.

„На руля е много добре”, добави 10-годишната Дани, която се снима с по-малкия си брат на руля на „Мир”.

На посещение бе и 92-годишният моряк Иванко Антонов, който призна, че е плавал дълги години, но за пръв път има възможността да види и да се качи на борда на ветроходи от клас „А”.

„Много ни харесва регата „Тол Шипс”, аз бях на посещение и на преното гостуване на корабите през 2010 година. Пожелаваме си да има по-често такива събития във Варна”, заяви един от посетителите.

 

Програмата на регатата продължава с парад на екипажите. Той тръгва в 17ч. от Пристанище Варна, минава през ул. „Преслав”, бул. „Мария Луиза”, бул. „Сливница”. Малко преди Шадраваните ги посреща Духовият оркестър на Военноморските сили, който ще ги съпровожда до сцената на входа на Морската градина. Преди това обаче, пред общината, за екипажите е подготвено изпълнение на ученически музикални формации и мажоретки.

Крайната му точка е входа на Морската градина до Фестивален и конгресен център.

Там  победителите от днешните спортни състезания между екипажите ще бъдат наградени от кмета на града Иван Портних в 18:00 часа.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна.Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно:Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния).Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.