кораб

Най-големият четиримачтов кораб в света – руският „Седов“, акостира днес на варненския порт, за регатата SCF Black Sea Tall Ships 2014. Гигантският ветроход е последният участник в морското събитие, на което Варна е домакин до 3 май. „Седов” застана на VII корабно място около 10.00 ч., точно с навлизането на първите посетители на ветроходния фест. Слънчевото време в морската столица и очакваният интерес към корабите, извиха дълги опашки от посетители пред ветроходите от клас А.

„Седов” е построен през 1921 година, той наречен с името „Магдалене Винен II“. После е бил продаден и преименуван на „Комодор Джонсън“. След Втората световна война „Комодор Джонсън” е предаден от Великобритания на Съветския съюз като репарация, заедно с ветрохода „Крузенщерн” , който също участва в „Тол Шипс“ и акостира във Варна вчера. „Седов“ е вписан в книгата на рекордите „Гинес” като най-голям четиримачтов ветроходен кораб в света.

С пристигането на руският гигант ветроходите от клас А, акостирали във варненският порт, станаха осем. Това са българските „Калиакра“ и „Роял Хелена“, руските – „Мир“, „Надежда“, „Крузенщерн“ и „Седов“, румънският „Мирча“ и пакистанският „Рах Навар“. В клас В са четири ветрохода – „Адорнате” (Румъния), „Атила” (Испания), „Бодрум” (Турция) и „Джоана Лукреция” (Великобритания). В класовете C и D, където попадат ветроходните яхти, са съответно „Сий Адвенчър” (Финландия) , „Пюър Хани” (Русия) и руските „Акела” и „Викинг”. От надпреварата, след инспекция от страна на STI, отпаднаха „Феникс” (България) и „Витяз” (Русия).

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна.Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно:Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния).Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.