карта

Днес през центъра на Варна ще премине уникалният Парад на екипажите, част от програмата на регатата „Тол Шипс”. Атрактивното събитите започва започва в 17 ч. , като екипажите ще преминат през централните части на града. Тръгването е от Пристанище Варна, през улица „Преслав, бул. „Мария Луиза” и бул. „Сливница”.  Малко преди Шадраваните ги посреща Духовият оркестър на Военноморските сили, който ще ги съпровожда до сцената на входа на Морската градина. Преди това обаче, пред общината, за екипажите е подготвено изпълнение на ученически музикални формации и мажоретки.

Днес в 10 ч. започва спортната програма на екипажите от корабите– състезания по плажен футбол, плажен волейбол, дърпане на въже, гмуркане и др. В същия час започват и гонките на килови яхти във Варненския залив пред Морска гара. Най-младите ветроходци пък ще направят демонстрации с лодки „Оптимист”.

От 10 до 18 ч.  на сцената до входа на Морската градина ще има културно-развлекателна програма, а в 18 ч. ще се състои официалната церемония по награждаването на призьорите от състезателната програма на регатата „Тол Шипс”, в която участват екипажите.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна.Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно:Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния).Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.