unnamed

Домашни сладки като благодарност за разбирането раздаваха варненските скаути на Черноморската регата Тол Шипс във Варна. Хиляди варненци посетиха техния павилион на Пристанище Варна, на който се събираха средства за децата болни от диабет. Семействата им изпитват огромни трудности да им купят инсулинова помпа, която струва 7000 лв., а у нас все още този разход не се поема от здравната каса. Отделно консумативите всеки месец са от порядъка на 300 лв. Акцията е в партньорство със сдружение „За инсулинови помпи“.
Лъчезарни момичета и момчета вървяха измежду публиката и черпеха с курабии, ореховки и красиво украсени меденки като обясняваха целта на акцията си. „Едва ли можем да съберем пари и за една помпа, но ще запознаем много хора с проблема и се надяваме да ги направим съпричастни. Благодарим на организаторите на регатата Тол Шипс, които ни съдействаха да бъдем тук и да популяризираме нашата кауза“, каза Женя Младенова от варненските скаути.
Двама френски скаути помагат в кампанията. Те ще останат във Варна до август месец, за да участват в инициативите на своите съмишленици.
Все повече деца заболяват от диабет тип 1. В Уинверситетска болница „Св. Марина“ ендокринолозите са регистрирали случай на бебе на 8 месеца, отключило коварната болест. В световен мащаб диабет тип 1 от 20 години се лекува с инсулинова помпа. У нас медицинският аксесоар все още не е широко разпространен и създава много грижи на семействата на малките пациенти.

unnamed (1)
Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.