SIGNATECH

– Signatech-Alpine, шампионът в 2013 European Le Mans Series, ще продължи стремежа си да защити титлата във втория кръг от тазгодишния шампионат на „Имола“, Италия.
– Завършвайки пети на „Силвърстоун“, Alpine A450 на Пол-Луп Шатин, Нелсон Панчиатичи и Оливер Уеб ще вземе участие в последното състезание преди „24 часа на Льо Ман“ (14-15 юни).
– По-малко от месец преди френската класика, защитата на титлата влиза в нова фаза с пристигането на Dunlop като един от техническите партньори на отбора.

Петото място за Signatech-Alpine в „4 часа на Силвърстоун“ позволи на Signatech-Alpine да започне сезона с ценни точки в актива си.

За „Имола“, където Alpine A450 постигна първото си класиране на подиума през 2013, екипът си е поставил няколко цели. “Ще е важно да постигнем топ резултат през останалата част от Европейските Льо Ман Серии,” каза Филип Сино, шеф на отбора на Signatech-Alpine. “Това ще е целта ни, когато започне свободната тренировка. Едновременно с това „Имола“ ще е генерална репетиция за нас преди Льо Ман. Трябва да направим така, че целият технически екип и пилотите да функционират добре заедно, като италианското състезание ще ни даде шанс да пробваме и новите ни гуми. Заради липсата на време да намерим решение с Michelin в рамките на строгите правила на ELMS, както и заради нашия ангажимент да играем водеща роля в шампионата, който е от само пет кръга, ще се състезаваме с гуми Dunlop след „Имола“, независимо че сме напълно наясно с професионализма на Michelin и скоростта на реакция. Вече сме печелили състезания и титли с Dunlop гуми, така че това е положителен момент.”

Нелсон Панчиатичи, който завърши в Топ 3 миналата година на „Имола“, има добри предварителни познания за пистата, макар да знае, че трафикът може да е проблем при стартова решетка от 39 автомобила на дългото 4,9 км трасе: “Справянето с трафика ще е един от ключовите моменти, защото може да не получим шанса за една чиста бърза обиколка през целия уикенд. Целта е да сме конкурентни в квалификацията, след това да сме постоянни в състезанието. Завършване на подиума ще е чудесно. Във всеки случай се нуждаем от точки за European Le Mans Series и това ще подсили увереността ни преди Льо Ман.”

„Имола“ е от любимите писти на Пол-Луп Шатин, който спечели победата в клас LM PC тук през 2013: “Имола“ е прекрасна писта и това ще е ключово състезание за Signatech-Alpine. Трябва да завършим в зоната на големите точки, за да запазим шансовете ни за шампионата. Също така ще гледаме да се уверим, че всичко пасва преди Льо Ман. Имаме шанс за качване на подиума и съм сигурен, че можем да се борим за победата.”

Това ще е първо посещение на „Имола“ за британския новак в European Le Mans Series Оливър Уеб: “Това ще е ново предизвикателство за мен, но отборът познава пистата добре, а аз работих усилено на симулатора. Ще се опитам да извлека възможно най-много от 3-часовата свободна тренировка, за да намеря моите маркери. За мен ще е много важно да прекарам възможно най-много време на пистата в Alpine A450 в първия ден. Ако намерим добрите настройки, вярвам, че може да победим.”

След „Имола“, Signatech-Alpine ще фокусира енергията си изцяло върху „24 часа на Льо Ман“, където ще участва с един болид. “Първоначалната ни цел бе да участваме с два болида в Льо Ман,“ обяснява Филип Сино. “Поканата за втория болид обаче дойде след „Силвърстоун“. Не можеш да се подготвиш за толкова взискателно състезание за толкова кратко време.”
Състезанието на „Имола“ ще се излъчва на живо в Европа по Motors TV, както и онлайн на www.europeanlemansseries.com.

График
Събота, 17 май
10:15 ч: свободна тренировка 1 (90 мин)
3:45 ч: свободна тренировка 2 (90 мин) 
Неделя, 18 май
10:45 ч: квалификация в класове LM P2 и LM PC (20 мин)
11:30 ч: сесия за автографи (30 мин)
2:00 ч: състезание (4 ч)