скорост
Отговорът на този въпрос е интересен – все едно да спреш автобус летящ със 260 км/ч на мокър път. Това имат предвид и инженерите в проекта Bloodhound SSC – създаването на британската кола за рекорд на суша, където целта е да се прехвърли бариерата от 1000 мили в час /1600 км/ч/ – далеч на звуковата бариера!

Във видеото се обясняват силите които действат върху спирачките по време на спирачния процес на „хрътката“ от нивото на свръхзвуковата приземна скорост. По-голямата част от спирачната работа ще бъде свършена от парашутите, въздушните спирачки, но накрая ще се задействат и дисковите спирачки от скорост 160 мили в час до пълното спиране на машината върху доста хлъзгавата повърхност на южно-африканската равнинна пустинна местност Каскен пейн.

При тази скорост колелата ще се въртят с около 10 000 оборота в минута. При изпитанията комплект карбонови дискове от изтребител са се натрошили при двойно по-ниски обороти, затова инженерите са се насочили към стоманени ротори на AP Racing, които са успели да обсорбират 4.6 кВт енергия на стендово изпитание без да се разрушат. Но на новите дискове им предстои тест за пълно развъртане до 10 000 оборота в минута и то нееднократно в проверката за пригодността им.

Здравите спирачки ще са една от предпоставките за успешното извършване на опита за подобряване на рекорда за скорост на суша от кралския пилот-изтребител Анди Гриин през следващата година. Той успя да развие скорост от 763.05 мили в час /1220,88 км/ч/ през октомври 1997-а с Thrust SSC. Сегашната цел от 1000 мили в час /1600 км/ч/ е много по-сериозна и за постигането й Bloodhound SSC ще има комбинирано ракетно и реактивно задвижване, както и специално конструирани максимално тънки стоманени колела за намаляване съпротивлението при търкаляне.