Mitsubishi

Mitsubishi ще участва за трета поредна година в най-известното планинско състезание в света Рikes Peak Hill Climb, отново с електрически състезателен автомобил, базиран на технологията на серийния малък електромобил на марката i-MiEV. Японците ще изкарат на старт два автомобила от третото поколение на електроболидите си, управлявани от същите пилоти като миналата година – Хироши Мацуока и Грег Трейси. 

Maцуока беше втори миналата година в класа Electric Modified Division, изпреварен само от легендата на състезанието Нобухиро ‘Monster’ Taжима с неговия уникален болид E-Runner Pikes Peak Special. Tрейси беше трети в класа. Конкуренцията тази година си остава същата, защото Тажима идва с подновен електроболид, подготвен от собствения му тим Monster Sport и Team APEV, a може би и Toyota ще се включи в надпреварата със собствен автомобил. 

Подобно на миналата година и сега MiEV Evolution III ще използва четири електромотора, вкючени в системата на Mitsubishi Super All-Wheel Control (S-AWC). Колата е с чуствително увеличена мощност до 450 кВт /603 к.с. Шасито е олекотено, аеродинамиката е пригодена за по-висока притискателна сила, а системата S-AWC е репрограмирана за по-добро държане на пътя. 

Проведеното за пръв път през 1916-а година, състезанието Pikes Peak Hill Climb има трасе с дължина 12.42 мили/ 19,872 км и 156 завоя в Скалистите планини в Колорадо. Това е второто по дълголетие състезание в Щатите след Indianapolis 500 и тази година се провежда за 92-и път – ще стартира на 29 юни.

Mitsubishi използва участието си в Pikes Peak Hill Climb за развитието на технологията си за електромобили и по-специално в областта на мощностни показатели и издръжливост. Очаква се натрупаният опит да бъде използван на първо място в хибридния модел наследник на сегашния Lancer Evolution X.