Натали Братанова

Натали Братанова

На пресконференция днес във Френския културен институт официално бяха обявени програмата, журито и участниците в ХХVI издание на Международния балетен конкурс – Варна. Първото балетно състезание в света тази година отбелязва 50-годишнината от създаването си. Форумът се организира от фондация “Международен балетен конкурс-Варна” и ще се проведе от 15 до 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури. Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

 

Официални участници в песконференцията бяха Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България; Иван Портних, кмет на Варна; Димитър Димитров и Соня Димитрова от фондация “Международен балетен конкурс – Варна”; Антоан Тусен, изпълнителен директор на SocieteGenerale Експресбанк, генерален спонсор на състезанието; икони на балета, посланици. Със специалното си присъствие събитието уважиха и български членове на авторитетното жури на конкурса – проф. Петър Луканов, хореограф, професор в Музикалната академия за балет и изящни изкуства, Пловдив, акад. Красимира Колдамова, лауреат на I МБК Варна 1964, прима балерина, балетен педагог, Сара-Нора Кръстева, прима балерина, директор на балета при Софийска национална опера и балет.

 

50-то юбилейно издание на Международен балетен конкурс – Варна се провежда в чест на маестро Емил Димитров, негов основател и ключова фигура за успеха и просъществуването му. „Маестро Емил Димитров влагаше цялото си сърце и енергия за това да съхранява и развива Конкурса. Благодарение на неговата неуморна работа, днес ние сме наследници на един изключителен духовен и културен капитал”, заяви Соня Димитрова.

 

Организаторите от фондация “Международен балетен конкурс – Варна” събират в юбилейното жури знаменити балетни деятели от цял свят. Журито е ръководено от Владимир Василиев /Русия/ – единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са прима балерина асолута Йоко Моришита /Япония/, носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош /Куба/, обожаваният от публиката Максимилиано Гера /Аржентина/, уважаваните педагози професорите Сюо Сухуо /Китай/, Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг /Корея/, доц. Бисер Деянов /България/ – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори.

 

Отбелязвайки значението на конкурса за Варна, кметът на Варна Иван Портних посочи: „През годините по един или друг начин съм бил близо до Международния балетен конкурс – Варна. Това е събитие с национално и международно значение и за мен е изключително удоволствие, че петдесетата годишнина на конкурса съвпада с решаващ етап от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.“

Г-н Антоан Тусен изказа задоволството си от възможността SocieteGeneraleЕкспресбанк да подкрепи най-престижното балетно състезание в света за пето поредно издание. SocieteGenerale Експресбанк е генерален спонсор на Международния балетен конкурс – Варна от 2006 г. насам. “Партньорството с Международния балетен конкурс – Варна е от ключово значение за нас. Чудесно е, че тази година заедно отбелязваме важни юбилеи – 50 години от създаването на конкурса и 150 години Сосиете Женерал. Това нямаше да бъде възможно без ценностите, които споделяме – екипен дух, отдаденост и иновативност,“ заяви г-н Антоан Тусен.

 

„Значението на Международния балетен конкурс във Варна е огромно в световен мащаб. Това е първото и най-престижно балетно състезание в света и ние всички трябва да продължаваме да го съхраняваме и развиваме през годините”, сподели директорът на балета при Софийската национална опера и балет Сара-Нора Кръстева.

 

Паралелно с конкурса ще се проведат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели се привличат световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др.  Тази година заниманията в Академията ще се водят  от проф. Сун Хи Ким – Корея, Аурора Бош – Куба, доц. Бисер Деянов – България, Морис Кози – САЩ, Алфредо Торес – Куба. Специално за тазгодишното издание на балетната Академия проф. Владимир Василиев ще изнесе показен  урок „ Клас на майстора” на тема „ Па-дьо-дьо Дон Кихот” по хореография на А. Горски и В. Василиев. В съпътстващата програма на конкурса са включени и художествена изложба „Балетът в изобразителното изкуство” и фотоизложба “Варненската балетна Олимпиада през фотообектива”.

 

По традиция балетният конкурс ще завърши с гала-концерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати на конкурса от минали години.  На 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на  Максимилиано Гера – Аржентина, Роландо Сарабия – Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън  и Матиас Дингман.

 

Юбилейният форум се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова, с любезното съдействие на Министерството на културата и Община Варна. Конкурсът се организира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

 

Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

Спонсори на конкурса са: Албена АД, Автомотор Корпорация Ситроен, Аурубис България АД, Фондация „Америка за България”, Силвия Ко, „Нова Трейд“ ЕООД чрез Изворна вода „Бачково“.