24443.w470

Младежкият фестивал, който събра хиляди младежи в Морска градина, превърна Варна в истинска младежка столица. Интересът към фестивала става международен. Още преди да приключи, FUNCITY успя да привлече общественото внимание извън Варна и да получи предложение за провеждането му в други градове, включително и извън България.

Последните три дни на фестивала – петък, събота и неделя, бяха едни от най-силните по отношение на разнообразие и многобройност на дейности. Дори дъждовете не спряха нито организатори и участници, нито публиката на FUNCITY. През четвъртък и петък фестивалът бе посетен от представител на Международната Асоциация по Спорт и Култура – Ласка Ненова, координатор за цяла Европа на международната инициативаNow We Move (Сега се движим), част от която е и Move Week (Седмица на движението). Г-жа Ненова сподели, че изключително много харесва фестивала и ще взаимства много идеи, които да привнесе в инициативите за Седмица на движението из цяла Европа. Освен това, бе отправена покана към организаторите на FUNCITY да направят демонстративно пътуване до Рим с екип от представители на различните спортни дисциплини във фестивала. Пътуването ще стартира през октомври от Варна с кемпър, ще премине през няколко държави, докато стигне до Рим, където между 22 и 25 октомври ще се проведе Международният конгрес на движението.

Събота бе един от най-силните дни за визуални изкуства, тъй като сутринта стартира мащабният графити и стрийт арт проект „Архиграф”. В рамките на проект една от стените на Морска гара, в близост до фара, бе красиво изрисувана с морски същества. Отново на Морска гара в късните часове стартира и Нощта на художниците под ръководството на школа Дедал, които създадоха уникална творческа обстановка с музика на живо, за да вдъхновят всички решили да се включат. В рамките на същия ден бяха проведени и официалните демонстрации на рампа с кънки от екипа на Тийм Дизастър, които са класирани на трето място в международните състезания. FUNCITY бе организирал специална рехабилитаторска шатра, в която всички спортисти и танцьори можеха да се възползват от услугите на рехабилитаторите. Това бе и денят, когато приключиха отворената сцена за танцови предизвикателства с победител Shifura Killatria и предприемаческото предизвикателство „Дизайн на маркетинг презентация за спонсори BG vs The World“ с победител Лилианна Николаева.

През последния фестивален ден посетителите на FUNCITY ще могат да видят състезанието по ВМХ, U Dance 2vs2 Танцови битки, Човешката библиотека, която бе изместена на терасата на ФК пред книжарница Сиела, както и да се насладят на последната музикална вечер, посветена на хип хоп феновете.