1

75-ото юбилейно издание на най-старото плувно състезание у нас от подобен род  – маратонът Галата – Варна, ще се проведе на 2 август, неделя.
Организатори на проявата са Военноморските сили на Република България, Община Варна, ССК „Черно море” и Плувен спортен клуб „Черно море“.
Председател на организационния комитет  е кметът на Варна Иван Портних, а събитието е под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
Маратонът е отворено състезание, в което могат да участват всички граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2003 г.
Желаещите да плуват трябва да са преминали задължителен предсъстезателен медицински преглед, извършен до 3 дни преди проявата или 2 часа преди извозването към старта – на морската гара във Варна.

2
Сборният пункт е на морската гара в 7,30 ч. До старта от нос Галата плувците ще бъдат извозени с кораби.
Финалът е на буна номер 2, разстоянието по права линия е 4400 м. Тъй като плуването по права линия практически не е възможно, участниците ще изминат дистанция около 4500 м.
Разстоянието нос Галата – Варна може да бъде преплувано със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др.
Стартът на преплуването ще бъде даден в 10 ч.
За преплували разстоянието се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин. след първия финиширал плувец. Всички останали състезатели задължително  преустановяват плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към буна № 2.
Класирането е до VІ място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди по 1000 лв.

3

Премите по-нататък:
ІІ място – 700 лв.
ІІІ място – 500 лв.
ІV място – 400 лв.
V място – 300 лв.
VІ място – 200 лв.
С парични награди се отличават още:
Най-добре представили се:
варненец (мъж или жена) – 200 лв.
плувец с увреждания – 200 лв.
плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.
Общият награден фонд е 7000 лв.
Всеки участник, преплувал разстоянието, на финала получава купон за безплатна закуска, напитка и възпоменателна фланелка.

Надежда Парушева-дългогодишен организатор на маратона

Надежда Парушева-дългогодишен организатор на маратона

Историята
Маратонът Галата – Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Рекордите
–       Рекорд по участие в историята на маратона държи 2014 г. Тогава на старта на нос Галата застанаха 280 плувци.
–       Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин.
–       Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.)
–       Своеобразен рекорд в 75-годишната история на маратона са последователните 43 участия на варненеца Янаки Ялъмов.
Заб. При неподходящи метеорологични условия организаторите си запазват правото да пренасрочат проявата.