Световният шампион Дидие Роше от Франция по време на тренировка в Албена

Световният шампион Дидие Роше от Франция по време на тренировка в Албена

Посланикът на Република Франция в България Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, който е и патрон на Европейското първенство по петанк за мъже, ще отрие Европейското първенство по петанк за мъже на 26 септември от 11:30 ч. в спортната зала на курортен комплекс „Албена“. Екипът на спортния отдел във ваканционото селище подготви игрищата в спортната зала, съгласно изискванията на родната ни федерация. Първи тренировки в нея направи и световния шампион Дидие Роше от Франция.
В събитието ще вземат участие спортисти и зрители от 36 европейски държави, като сред тях са и представители на най-силните отбори в тази дисциплина от Франция, Испания, Белгия и Италия. В рамките на Европейското първенство по петанк за мъже ще бъде представен и българският национален отбор. Участие в откриващата церемония ще вземат представители на дипломатическите мисии, на държавната и местната власт, на деловия и бизнес елит.
Петанк възниква във Франция и е една от най-древните и най-популярни игри с топки в света. Заради нейната универсалност и атрактивност, се играе от милиони хора. В Световната федерация по петанк членуват 105 държави.
Българската федерация по петанк е основана през 2000 г. и е член на Световната и на Европейската федерации по петанк (FIJPJ, CEP). В страната ни вече има регистрирани 20 клуба, като предстои откриването на нови в Сливен, Казанлък и Самоков.