шампиони

Това е клубът, в който тренират и моите деца. Засега. Още за малко.
Яхт Клуб „Кап. Г. Георгиев“ е на повече от 40 години: сградата на клуба е пострoена и открита през септември 1974 година. Естествен приемник е на традициите на най-старото ветроходно дружество в България, създадено във Варна през 1934 година. Днес гордо носи името на големият български мореплавател, капитан Георги Георгиев, първият българин обиколил света сам, на борда на малката ветроходна яхта „Кор Кароли“.
Когато навремето е била замислена и построена сградата на клуба, тя е била умело проектирана, за да изпълнява функциите си на място за обществен ветроходен спорт.
Клубът се намира в самия край на Морската градина на Варна, сгушен под яките стени на вълнолома, на метри от Морска гара и фара. На кейовете са завързани яхтите-ветерани, носители на много трофеи и истории, там на стоянки са поставени и треньорските катери, има подемен кран, ток и вода, сградата има хангар за малките учебни лодки и склад за оборудването им, има съблекални, бани, работилница. Когато малките ветроходци излизат на тренировка, просто заобикалят пристанищния фар и понякога за по-малко от 10 минути се озовават в открито море, извън акваторията на пристанището.
На горния етаж има кафене, в което са изложени някои от старите фотографии и купите на варненските ветроходци, събирани през годините. Има дори стенопис, изрисуван от талантлив ветроходец, вдъхновен от живота на моряка. Там всяка събота, с поглед вперен в поклащащите се лодки, се събират ветераните на българското ветроходство. Хората, които са вдъхвали живот и са поддържали и развивали Клуба с ръцете си, които са обучавали следващите поколения и които и сега са винаги до нас, готови да разказват, да съветват, подкрепят, разсмиват и да ни засрамват в гонките на регатите до край.
До Яхт клуба децата могат се стигнат лесно пеш, с колело или скейт борд по алеите на Градината, или с автобуси, които спират до самата Морска гара или малко по-надалеч – до градския басейн или ЖП гара. Скоро обаче, вероятно до края на пролетта, новата пристанищна пешеходна зона ще бъде свързана с пешеходната зона от централната част на града и до клуба ще се стига още по-лесно, удобно и безопасно от всички градски райони.
И сега много хора обичат да правят разходките си през Морската градина до сградата на Яхт-клуба, където сядат да отдъхнат в кафенето и да наблюдават тренировките на децата, работата по яхтите, потеглянето на керваните от натоварени на ремаркета лодки на отбора, за състезанията в други градове… И да чувстват морето близко и свое – не просто море за къпане и риболов, а море, което можеш да пребродиш.

images
Всеки може да бъде част от Яхт клуба, всеки може да заведе детето си да тренира там, не е нужно да има дълго морско потекло или да е горд собственик на скъпа яхта. Само през този сезон, по програма финансирана от Общината, през яхт клуба преминаха курс по ветроходство десетки деца от варненските училища. Както децата в София и Пловдив имат своите ски-лагери, така и децата на Варна имат своите ветроходни лагери, организирани, ръководени и обезпечавани от ръководството и треньорите на Яхт клуб Кап. Г. Георгиев – Порт Варна.
Всъщност, Яхт клуба е една от емблемите на морска Варна и любимо място за разходка на много варненци.
И може би точно за това, към мястото има и други апетити. Сградата и кафенето се стопанисват от Пристанище Варна, което е собственик на цялата инфраструктура. Членовете на Клуба се грижат и поддържат лодките със собствени средства. Но от ветерани и деца, от обществен спорт се печели малко (всъщност, печалбата е само социална и морална…). Други са възможностите да се печели от луксозни яхти, закотвени там и от техните заможни собственици.
В новия Общ Градоустройствен План се предвижда цялата акватория на вече бившето товарно пристанище да бъде превърната в марина (яхтено пристанище), с цялата прилежаща инфраструктура. И въпреки очевидното удобство на проекта, на чудесните възможности да се облагороди, устрои и оползотвори търговски това огромно пространство, малкия кей на стария Яхт клуб (несъпоставим по мащаби на новопланираната марина, пък и с мащабите на съвременните яхти) също трябва да бъде погълнат от финансовите интереси. Децата и ветераните трябва да бъдат изритани от обществения поглед, да бъдат откъснати от сърцето на града и оставени да градят наново, неясно къде, но със сигурност достатъчно надалеч и в изолация, нова материална база.
Във Варна има още един пълноценно функциониращ Яхт клуб, който съществува от години и се занимава с детски спорт – клуб „Бриз“. Намира под Максуда, зад жп прелеза. До там няма градски автобус, нормален асфалтов път, нито има оборудвана достатъчна сграда със санитарни условия. Там децата не губят часове да излязат в открито море, преминавайки по плавателния канал за товарни кораби под моста, а тренират в езерото, разчитат изцяло на транспорт от страна на родителите си и на тяхното свободно време. Чувам, че вече и други в последните година-две се опитват да развиват детския ветроходен спорт в града. И така трябва да бъде. Варна не е никак малка. Един единствен клуб е срамно недостатъчен.
Но и тези клубове имат проблем с необходимостта тепърва да се гради материална база, да се обезпечава сигурността и добрите условия. И най-вече с абсолютната невъзможност да се намери незаето, защитено от стихиите и леснодостъпно за транспорт място, с директен излаз на море. Просто такова в града няма.
А и дали в тези един-два клуба ще имат достатъчен капацитет да помогнат, дори само временно, на над 50-те деца, трениращи активно в Яхт-клуб Кап. Г. Георгиев? Колко от децата в клуба ще могат да продължат да тренират и да се качват на стълбицата на победителите? Колко нови деца ще получат шанс да се нарекат варненски ветроходци, да бъдат спортисти и състезатели, част от отбор, споделящ познанието и любовта към вятъра и морето?
Приятели, така както децата в планините са скиори, така нашите деца трябва да могат да бъдат ветроходци. И това да става пред очите ни, в центъра на обществения живот, в сърцето на града. Нека да опазим малкото наследство, събрано в годините на новата история на България, да не разпиляваме най-ценния капитал – хората и техните истории, сила и любов! Да не отрежем истинския допир на децата ни и морето във Варна! Нека да запазим най-стария Яхт клуб в града ни за тях!