Елис Гури

Елис Гури

Михаил Ганев получи нова контузия, този път на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в столичната зала „Универсиада“.

Световният ни шампион за 2010-а получи травма по време на втората си среща в кат. до 86 кг  – срещу монголеца Оргодол. Съперникът му тръгна да прави захват за крака, който бе фатален за единствения ни състезател в свободния стил с олимпийска квота до момента.

Ганев почувства силна болка в коляното и се отказа от срещата. Има вероятност той да е скъсал връзки. В понеделник националът ще премине преглед на ядрено-магнитен резонанс, който ще установи колко сериозна е травмата.

Така в кат. до 86 кг до финала стигнаха иранеца Моджеро и полякът Варановски.

При най-леките до 57 кг на свободния стил за титлата по-късно днес ще спорят Владимир Дубов, световен и европейски вицешампион, но в по-горната категория до 61 кг, и Мехмед Фераим.

Дубов стартира с технически туш 10:0 срещу Адриана Хайдук (Полша), срази монголеца Дамадин Базар, а на полуфинала се наложи над един от основните си конкурент за титулярното място в категорията Георги Вангелов – 11:1.

Фераим пък стартира с успех срещу италианеца Гиви Давидови с 3:1, справи се с канадеца Пинеда, а на полуфинала Анатоли Буряну.

В класичестия стил до финал в кат. до 98 кг стигна Елис Гури, световен шампион за 2011-а. Негов съперник по-късно днес ще е Артур Алексанян (Армения), бронзов олимпийски медалист, двукратен световен и трикратен европейски шампион. Гури е единственият наш представител при класиците, който има спечелена квота за Рио 2016. Елис и Алексанян имат една среща до момента – на европейското през 2011-а, която Гури губи и сега ще търси реванш.

При жените за титлата ще се бори европейската вицешампионка до 23 г. Мими Христова в кат. до 58 кг. Нейна съперничка ще е молдовката Мариана Чердиваре.

За бронза по-късно днес ще се борят при жените Миглена Селишка (48 кг), трикратна европейска шампионка за девойки, и Пепа Димитрова в същата категория.