stanka-ministar

 

Министерството на младежта и спорта ще подкрепи изграждането на зала по борба в Сливен, за която кметът на града Стефан Радев обеща на Станка Златева да дари терен. Това обяви министър Красен Кралев по време на официалното откриване на 54-ия международен турнир по свободна и класическа борба „Дан Колов – Никола Петров“ за мъже и жени, на което беше почетена и отказалата се наскоро от активна спортна дейност петкратна световна шампионка.

„Много емоционален момент. Станка е голяма личност и голям спортист, достоен за възхищение и подражание. Пожелавам й успех на новото поприще като треньор в националния отбор за кадетки и й обещавам съдействие за изграждането на новата зала по борба, която ще направим заедно с Община Сливен. Станка има визията да направи клуб, който да се занимава основно с жени и млади момичета и заслужава подкрепа“, заяви Кралев, който подари на Златева картина на известния художник Васил Стоев.

Министърът допълни, че ММС разработва 5-годишна програма за женската борба, женския бокс и женския кану-каяк.

„Смятаме, че в тези спортове България има потенциал за развитие, особено за следващите Олимпийски игри в Токио. Виждаме, че нашите момичета полагат много усилия и се надявам през следващите години да ни носят много поводи за радост“, разясни Кралев пред БНТ.

Световният шампион и бронзов медалист от Пекин 2008 Явор Янакиев, който също прекрати състезателната си кариера бе отличен от министъра с почетен плакет за приноса му в развитието и успехите на българската борба. Плакети на ММС по случай техните кръгли годишнини и за заслуги към българската борба получиха още Баю Баев – четирикратен европейски и трикратен световен шампион, Михо Дуков – олимпийски вицешампион и трикратен европейски шампион, доц. д-р Огнян Макавеев – заслужил треньор и зам.-председател на БФ Борба, Рахмат Сукра – олимпийски медалист и световен шампион, генерален секретар на БФ Борба.

Министър Кралев награди и медалистките в категория до 60 кг. на турнира „Дан Колов – Никола Петров“, в която златото извоюва Джанан Манолова, а среброто спечели София Георгиева.