Endurance_1_2016

Идният уикенд (7-8 май), на писта Дракон, край пловдивското село Калояново, стартира шампионатът за издръжливост с автомобили на писта за 2016 г. Записалите се дотук 23 отбора (като организаторът очаква до събота те да набъбнат до 30) ще се състезават в дисциплините Endurance Pole (за най-добри времена на обиколка), Endurance Sprint (1-часово състезание) и Endurance (3-часово състезание за издръжливост). Автомобилите на участниците са разпределени в общо 4 класа – туристически до и над 2000 куб см и състезателни до и над 2000 куб см.
В събота, целият ден е предвиден за свободни тренировки, като дадените времена по време на сесиите ще бъдат валидни за оформяне на класирането в дисциплината Endurance Pole. В края на деня, най-бързите в отделните класове ще бъдат наградени. В „малкият“ туристически клас до 2000 куб см, фаворити отново са миналогодишните шампиони от Evolution Racing с Peugeot 106, като техни сериозни конкуренти се очаква да бъдат Florida Racing с Peugeot 205 и Косе Босе, които са записали 2 автомобила в отбора си – Renault Clio и Mazda 323F. В туристическия клас над 2000 куб см, се очертава битка на BMW (отборите на Бурдинов, Скудерия Папазов и V-TAC Racing) срещу Audi (два отбора на фен-клуба Audi Emotion). В състезателните до 2000 куб см, абсолютните фаворити за успех са Lotus Sofia Motorsport, с управлявания от тях автомобил Lotus Elise. Те ще срещнат силна конкуренция в лицето на Evo Racing с Renault Clio, които от тази година преминаха от туристическия в състезателния клас. В никакъв случай не са за подценяване Дъга Сервиз – Плевен с Opel Kadett и миналогодишния шампион в Pole и Sprint дисциплините при състезателните над 2000 куб см – отбора на Scandteh, които заявяват участие в по-малкия клас с Opel Astra. В големият състезателен клас над 2 литра, изключително интересна борба престои между Top Drift (Nissan 200SX, с пилоти Иван Стоянов и Асен Захариев), Kamenov Rally Team (Opel Astra, управляван от Васко Въжаров), Dunev Racing (Mitsubishi Lancer Evo 9 в ръцете на Юлиян Телийски), Efco Racing (Subaru Impreza, с пилот Димитър Кондев) и колоритно звучащия Пинокио Моторспорт (BMW E30, с пилот Петър Ангелов). Новосформираният Tornado Racing ще дебютира с автомобил Mitsubishi Colt.
В неделя преди обяд ще се проведе 1-часовия Endurance Sprint, в който по-голямата част от заявените отбори ще се борят за челните места в своите класове. При „малките туристи“, отново Пежата на Evolution Racing и Florida Racing, както и Косе Босе с тяхното Renault Clio са претендентите. Участващият самостоятелно с автомобил Lotus Elise 4-кратен шампион на затворен маршрут в периода 2005-2008 Тодор Дунев не крие сериозните си амбиции да върне титлата в Lotus Sofia Motorsport, след като тя бе загубена миналата година и отиде при Дочо Цвятков и Линда Багерова (Peugeot 205) от Dunev Racing. За съжаление обаче, бялото Пежо на Дочо и Линда липсва в заявките за сефте от 2 години насам. Владислав Михайлов с Opel Kadett (Дъга Сервиз – Плевен), Evo Racing с Renault Clio и Scandteh с Opel Astra, са не по-слаба конкуренция обаче, а ако Вражилови баща и син (Lucky Racing) са отстранили проблемите на своето Renault Clio, може да се очаква и те да покажат добри резултати. Борбата при големите състезателни автомобили, над 2 литра, ще бъде между Efco Racing (Subaru Impreza), Пинокио Моторспорт (BMW E30), Tornado Racing (Mitsubishi Colt) и Top Drift (Nissan 200SX).
Кралската 3-часова дисциплина Endurance ще приеме по-малко на брой участници в неделя следобед, но със сигурност там няма да е скучно, предвид оформилите се интриги в отделните класове, някои – датиращи още от миналата година. В „малкия“ сериен клас, Косе Босе, този път с Mazda 323F ще се опитат да спрат непобедимите Evolution Racing. При „батковците“ им в туристическата група, битката BMW-Audi продължава и тук. Lotus Sofia Motorsport, Scandteh и Lucky Racing ще гонят победата при „малките състезатели“, а в големия състезателен клас, BMW Club Bulgaria в лицето на Явор Карастоянов и компания, се завръщат в Ендуранса със своето BMW M3 E92, като в битка с тях ще влезе смелия отбор на Tornado Racing с Mitsubishi Colt.
От тази година, освен класиране и награждаване по класове, ще има и генерално класиране. То ще се изчислява по сравнително сложен начин, ще се взимат предвид точките, спечелени от участие във всяка една от трите дисциплини, тяхната „тежест“ и броя на участниците в даден клас. То ще бъде само годишно, като награждаването ще се състои след края на сезона. В рамките на състезанията, за класирането и награждаването по класове няма предвидени промени.
1 кръг от Ендуранс шампионата се провежда съвместно с 1 кръг от BMW Cup, организиран от BMW Club Bulgaria, като при тях състезателните дни са петък (6 май) и неделя (8 май).
ПРОГРАМА

Събота, 07.05.2016 г.
08:00 до 10:00 Посрещане на участниците и записвания
08:00 до 10:00 Технически преглед
10:10 до 10:45 Брифинг с участниците
11:00 до 13:00 Свободна тренировка (времената са валидни за Endurance Pole)
13:00 до 14:00 Обедна почивка
14:00 до 18:00 Свободна тренировка (времената са валидни за Endurance Pole)
18:30 Награждаване Endurance Pole

Неделя, 08.05.2016 г.
8:30 до 9:00 Технически преглед
9:00 до 9:30 Официално откриване и предстартов брифинг
10:00 до 11:00 Endurance Sprint – състезание
15:00 до 18:00 Endurance – състезание
18:30 Награждаване Endurance Sprint и Endurance

ЗАЯВКИ (подадени до 4 май включително):

Туристически, до 2000 куб см
76 Evolution Racing, Peugeot 106 Rallye (END, SPR, POL)
– Йордан Славчев, Александър Димитров, Стефан Славчев
9 Георгиев Рейсинг, Opel Astra (SPR, POL)
– Анатоли Георгиев
25 Florida Racing, Peugeot 205 (SPR, POL)
– Александър Иванов
44 Kose Bose, Renault Clio (SPR, POL)
– Костадин Костадинов, Марио Динолов
44 Kose Bose, Mazda 323F (END, POL)
– Костадин Костадинов, Марио Динолов
222 Ara Motorsport, Citroen Saxo (POL)
– Димитър Минчев

Туристически, над 2000 куб см
1 Скудерия Папазов, BMW E30 328 (END, SPR, POL)
– Румен Папазов, Младен Шишков
2 BMW, BMW E36 328 (POL)
– Александър Бурдинов
5 V-TAC Racing, BMW M3 (SPR, POL)
– Стериян Фолев
33 Audi Emotion Racing, Audi 90 (END, POL)
– Васил Василев, Ивайло Иванов
59 Audi Emotion Club, Audi 90 (END, POL)
– Ивайло Георгиев, Деян Георгиев

Състезателни, до 2000 куб см
22 Lotus Sofia Motorsport, Lotus Elise (END, SPR, POL)
– Тодор Дунев (SPR), Илиан Димитров, Горан Ангелов, Борис Барболов (END)
4 GTeam Gabrovo, Honda Civic (SPR, POL)
– Георги Георгиев, Георги Николов
19 Scandteh, Opel Astra (END, SPR, POL)
– Васко Въжаров, Марин Начков, Юлиян Телийски
42 Lucky Racing, Renault Clio (END, SPR, POL)
– Бисер Вражилов, Кристиян Вражилов
66 Evo Racing, Renault Clio (SPR, POL)
– Александър Христов, Лукан Мишев
77 Дъга Сервиз – Плевен, Opel Kadett (SPR, POL)
– Владислав Михайлов

Състезателни, над 2000 куб см
3 BMW Club Bulgaria, BMW M3 E92 (END, POL)
– Явор Карастоянов, Атанас Гагаров, Диана Методиева
15 Пинокио МоторСпорт, BMW E30 (SPR, POL)
– Петър Ангелов
46 Top Drift, Nissan 200SX (SPR, POL)
– Иван Стоянов, Асен Захариев
65 Tornado Racing, Mitsubishi Colt (END, SPR, POL)
– Никола Здравков, Здравко Маринов
101 Kamenov Rally Team, Opel Astra (POL)
– Васко Въжаров
115 Dunev Racing, Mitsubishi Lancer Evo 9 (POL)
– Юлиян Телийски
696 Efco Racing, Subaru Impreza (SPR, POL)
– Димитър Кондев

*
END – заявка за 3-часовия Endurance
SPR – заявка за 1-часовия Endurance Sprint
POL – заявка за Endurance Pole